Social

Vlad Filat: “Temelia sistemului internațional, politic și economic, se prăbușește în tăcere, iar lumea post-Covid 19 nu va mai fi aceeași”

Vlad Filat a venit cu un mesaj pe pagina sa de Facebook, în care a vorbit despre actuala situție în Republica Moldova.

“Ceea ce credeam că este posibil doar în filmele SF s-a întâmplat: omenirea a intrat într-un război total cu un inamic invizibil care macină de-a valma oameni și țări. Temelia sistemului internațional, politic și economic, se prăbușește în tăcere, iar lumea post-Covid 19 nu va mai fi aceeași. Țările se vor întoarce către ele însele, iar derogările de la Pactul de Stabilitate al UE acordate de Comisia Europeană pentru a permite statelor membre să-și sprijine economiile, limitarea circulației în interiorul UE dovedesc acest lucru.

Fără a fi expert ori atotștiutor, analizând doar comportamentul public al majorității actorilor statali, cred că Republica Moldova, asemeni altor țări, trebuie să-și folosească toate resursele, inclusiv credite externe, pentru întărirea sistemului de sănătate și identificarea soluțiilor pentru susținerea economiei, în special al IMM-urilor.

Disponibilitatea FMI de a oferi Republicii Moldova 100 de milioane de dolari pentru a putea face față epidemiei de COVID-19 și pentru susținerea sectorului privat este o oportunitate ce trebuie accesată cât se poate de repede. Întârzierea accesării acestui credit nu are justificare și cei care vor avea de suferit sunt cetățenii.

Perioada post-pandemie va fi caracterizată de un recul și haos economic la nivel mondial, iar Republica Moldova nu va fi ocolită. Procesul de globalizare, cu care abia ne obișnuisem, va încetini, iar relațiile economice internaționale vor trece de la mondializare la regionalizare. Practic, exporturile către zone îndepărtate va scade masiv, dar va funcționa regional. Relațiile economice cu vecinii vor prevala.

Păstrarea locurilor de muncă, a capacităților de producție și de export trebuie să devină prioritară, iar acest lucru nu se poate face doar cu resurse proprii. Cu cât mai repede vom accesa creditul de la FMI, cu atât mai repede vom putea updata sistemul de sănătate pentru a face față epidemiei și vom putea interveni în sprijinul capitalului privat, generator de locuri de muncă și plus valoare.

Până atunci, nu uitați: #stamacasa”

 

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close