Social

Vlad Filat: „Temelia sistemului internațional, politic și economic, se prăbușește în tăcere, iar lumea post-Covid 19 nu va mai fi aceeași”

Vlad Filat a venit cu un mesaj pe pagina sa de Facebook, în care a vorbit despre actuala situție în Republica Moldova.

„Ceea ce credeam că este posibil doar în filmele SF s-a întâmplat: omenirea a intrat într-un război total cu un inamic invizibil care macină de-a valma oameni și țări. Temelia sistemului internațional, politic și economic, se prăbușește în tăcere, iar lumea post-Covid 19 nu va mai fi aceeași. Țările se vor întoarce către ele însele, iar derogările de la Pactul de Stabilitate al UE acordate de Comisia Europeană pentru a permite statelor membre să-și sprijine economiile, limitarea circulației în interiorul UE dovedesc acest lucru.

Fără a fi expert ori atotștiutor, analizând doar comportamentul public al majorității actorilor statali, cred că Republica Moldova, asemeni altor țări, trebuie să-și folosească toate resursele, inclusiv credite externe, pentru întărirea sistemului de sănătate și identificarea soluțiilor pentru susținerea economiei, în special al IMM-urilor.

Disponibilitatea FMI de a oferi Republicii Moldova 100 de milioane de dolari pentru a putea face față epidemiei de COVID-19 și pentru susținerea sectorului privat este o oportunitate ce trebuie accesată cât se poate de repede. Întârzierea accesării acestui credit nu are justificare și cei care vor avea de suferit sunt cetățenii.

Perioada post-pandemie va fi caracterizată de un recul și haos economic la nivel mondial, iar Republica Moldova nu va fi ocolită. Procesul de globalizare, cu care abia ne obișnuisem, va încetini, iar relațiile economice internaționale vor trece de la mondializare la regionalizare. Practic, exporturile către zone îndepărtate va scade masiv, dar va funcționa regional. Relațiile economice cu vecinii vor prevala.

Păstrarea locurilor de muncă, a capacităților de producție și de export trebuie să devină prioritară, iar acest lucru nu se poate face doar cu resurse proprii. Cu cât mai repede vom accesa creditul de la FMI, cu atât mai repede vom putea updata sistemul de sănătate pentru a face față epidemiei și vom putea interveni în sprijinul capitalului privat, generator de locuri de muncă și plus valoare.

Până atunci, nu uitați: #stamacasa”

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker