Uncategorized

Serghei Popa: Am susținerea satului

– Domnule Serghei Popa, sunteţi primar de Verejeni, Teleneşti și unul dintre cei mai tineri primari din regiune aleşi în cadrul scrutinului din 20 octombrie 2019. Ce V-a motivat să candidaţi la această funcție?

– În primul rând, dorința de a schimba ceva… Sunt jurist de specialitate, dar am fost nevoit să lucrez mai mulți ani în străinătate. În acelaşi timp, am fost cu ochiul în permanență pe evenimentele din Verejeni. Mă interesau și bunele practici din alte primării și deseori mă întrebam cum de unora le reușește cu bani puțini să facă lucruri mari, iar la Verejeni situaţia stagnează? Mă durea, fiindcă noi suntem un sat care respiră istorie şi unul din cele mai mari în raion. Mi-am pregătit un program electoral cu care am reușit să conving sătenii. Am câștigat în turul II, fiind înaintat pe listele unui partid care a fost sancționat de guvernarea oligarhică, așa că alegătorii mei nu pot fi suspectaţi de favoritism.

– Unul din proiectele care doriți să-l implementați este restabilirea bustului regelui Ferdinand I, distrus de sovietici… Este aceasta o prioritate? Sătenii Vă susţin?

– Bustul regelui Ferdinand, supranumit Întregitorul de Țară, are o istorie aparte. În perioada interbelică în satele noastre au apărut monumente și obeliscuri în memoria consătenilor căzuți în Primul Război Mondial – apropo, edificate prin subscripție, adică cu surse adunate bănuț cu bănuț de la săteni. Monumentul de la Verejeni era deosebit față de cele din alte localităţi, întrucât se calculase că la noi în sat se afla centrul geografic al Basarabiei. Consătenii au decis să fie edificat bustul regelui Ferdinand, pe care să fie scris: ”Eroilor căzuți –Patria recunoscătoare”. Pe altă latură a soclului era menționat faptul că monumentul reprezintă și centrul geografic al Basarabiei. Monumentul a fost instalat la drumul care lega Teleneștii și satele din zona respectivă cu Orheiul. Astfel, toată lumea care mergea spre Orhei ori Chișinău trecea pe lângă bustul Magestății sale. Publicistul Tudor Țopa mi-a povestit că acesta era o perlă arhitectonică a teritoriului. Sovieticii nu au reușit să distrugă soclul, dacă am scoate stratul de var s-ar putea citi inserția originală. L-am contactat pe tânărul avocat Iulian Rusanovschi, cel care şi-a propus sarcina să fie reinstalate toate busturile regelui Ferdinand I care au existat în Basarabia şi el a făgăduit să ne ajute la restabilirea monumentului.

– Care alte probleme le credeţi prioritare şi la cine veţi căuta susţinere?

– Avem două sarcini de bază: să extindem iluminarea stradală și să construim rețeaua de canalizare, proiectul căreia deja îl deţinem. Ducem negocieri cu Fondul Ecologic Naţional să ne susţină financiar. În ce privește aprovizionarea cu apă potabilă, circa 98 la sută din gospodării au apă la robinet.

Suntem în proces de constituire a Asociației Băștinașilor din Verejeni. Cu susţinerea majorităţii consătenilor, de la cei cu experienţă până la Consiliul Local al tinerilor, nu am temeri că nu voi reuși.

Diana Ungur                  

 

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker