Politic

Foametea organizată: să spunem lumii cum a fost ea într-adevăr

În perioada 1946-1947, într-un singur an, peste 300 de mii de oameni şi-au pierdut viaţa din cauza foametei organizate – şi asta doar ceea ce spun statisticile oficiale. Mai mult, în decembrie 1947, în majoritatea raioanelor din Basarabia, distroficii alcătuiau de la un sfert până la 30% din populaţie.

Regimurile de mai târziu au ascuns adevărul despre această tragedie a poporului nostru. Dar supravieţuitorii foametei şi urmaşii lor trebuie să reconstituie adevărul despre aceste crime, să-l cunoască întreaga lume. 

Începând cu anul 1944 sovieticii au conceput un plan diabolic de înfometare a populaţiei, plan care s-a intensificiat pe fondul secetei din anii 1946-1947. Scopul final: distrugerea conştiinţei naţionale, instaurarea fricii, distrugerea oricărei forme de rezistență şi netezirea drumului către colectivizare.

În perioada sovietică subiectul foametei organizate constant a fost trecut cu vederea.

După anul 1989, la fel ca și alte crime ale regimului totalitar din URSS, foametea organizată nu a fost condamnată la nivel oficial în Republica Moldova. Or, așa cum spune scriitoarea Ana Blandiana: „Atunci când justiția nu reușește să fie o formă de memorie, memoria singură poate fi o formă de justiție”.

Stimaţi prieteni! Stupraviețuitori ai foametei organizate, urmași ai acestora! Fiind conștienți de faptul că jertfa are valoare doar când este pusă în slujba unei idei, vă îndemn să găsiți puteri și să mai retrăiți o dată calvarul prin care v-a fost dat să treceți absolut pe nedrept și să povestiți sau să scrieți istoria familiei dumneavoastră din acele timpuri de grele încercări, să relataţi ce v-au povestit părinţii, buneii, rudele despre foamete.

Este cunoscut faptul, că în fiecare familie foametea organizată de ocupantul so-vietic a răpit suflete nevinovate, iar noi, urmașii acestora, suntem obligați să vorbim despre această tragedie și să le păstrăm vie memoria.

Din aceste considerente, subsemnata, Mariana Țăranu, conferențiară universitară, doctoră în istorie, vă îndemn să mă contactați la numărul de telefon 0794 77 895 ori să-mi scrieți pe adresa electronică: marianataranu@yahoo.com și, unindu-ne eforturile, să ne scriem istoria tragică așa cum a fost văzută și trăită de dumneavoastră – supraviețuitorii și copiii foametei. 

Să nu uităm, că un popor care nu-şi cunoaşte istoria, se transformă într-o turmă care nu poate face față selecţiei istoriei.

În imagine: Rechiziţionarea forţată a cerealelor de la populaţia RSSM. Documentele arată că în 1946, deşi în sate se înregistrau mii de morţi din cauza foamei, Republica Sovietică Socialistă Moldovenească depăşise planul anual la fabricarea untului, a uleiului, a cărnii sau a conservelor.

Mariana S. Țăranu, conferențiară universitară, doctoră în istorie 

 

Cu un clic în partea de sus dreapta a acestei pagini intră pe pagina de facebook a CUVÂNTUL-ui şi spune-ţi opinia, pune întrebări, dialoghează, distribuie să vadă şi prietenii tăi.

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker