OrheiSocial

FOTO. Revenită recent din Marea Britanie, o tânără din Orhei a început o afacere de producere a căpșunelor

Anastasia Oleinic a revenit recent din Marea Britanie, unde a studiat timp de trei ani medicina veterinară. S-a stabilit cu traiul în satul de baștină Teleșeu din raionul Orhei și a început să muncească pentru visul său de a dezvolta o afacere de producere a căpșunilor. Astăzi, Anastasia este studentă la facultatea de medicină veterinară a Universității Agrare de Stat din Moldova, mamă și femeie de afaceri în devenire.

„Sunt pasionată de viața de la sat, îi plac animalele, dar și pământul și sper cu tot dinadinsul să reușesc să le combin pe ambele. Vreau să creștem produse autohtone de calitate, să folosim pe deplin resursele pământului nostru, iar în final să obținem și un câștig”, afirmă Anastasia.

Modelul agriculturii practicat în Anglia dezvoltă un puternic sentiment de dragoste și responsabilitate față de natură, susține tânăra, iar faptul că într-o afacere agricolă este implicată toată familia, a inspirat-o să pornească o mică afacere agricolă de la zero. Anastasia a moștenit dragostea pentru sat de la părinții săi, care sunt agricultori.

 

„Tata mereu a ales pământul, de aceea el a revenit în satul de baștină. A făcut agricultură, încercând să cultive diferite tipuri de legume, dar de regulă profitul era zero. Eu însă am știut din start ce vreau să fac și înainte de a începe afacerea am analizat piața căpșunilor, tehnologii de producere, soiuri”, explică Anastasia.

Anastasia a ales să producă căpșune deoarece a constatat că aceste fructe rămân cele mai solicitate de consumatori, iar piața oferă un preț competitiv pentru fructele care sunt comercializate mai ales în afara sezonului.

Cultivarea căpșunilor în seră – afacerea care-i va asigura independența financiară

Potrivit Anastasiei, cultivarea căpșunilor este o afacere profitabilă pentru că este o cultură foarte productivă, intră în rod economic în timp foarte scurt, spre deosebire de zmeur sau mur, iar investiția poate fi recuperată rapid. Tendința agricultorilor din ultimul timp este de a investi în tehnologii inovative și soiuri care permit obținerea unor recolte timpurii, ce asigură un preț bun la comercializare.

Anastasia a investit toate economiile în construcția unei sere pe o suprafață relativ mică. A ales să planteze soiul Albion, la recomandarea producătorilor agricoli cu experiență, pe care i-a cunoscut în cadrul instruirilor organizate de Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova. Mai mult, agricultoarea povestește că datorită contactelor stabilite prin intermediul instruirilor a reușit să procure material săditor din Italia, plantând aproximativ 450 de plante pe suprafața de 1 ar.

De la începutul vegetației și până la recoltarea căpșunelor, Anastasia afirmă că sunt în jur de 60 de zile, de aceea speră ca în luna aprilie să poată deja livra consumatorilor primele căpșune proaspete. Preconizează să recolteze cel puțin 0.5 kg de fructe de pe o plantă.

„În august am început construcția serei, dar a durat cam mult deoarece am realizat toate lucrările cu forțele proprii și ale familiei. Dar ca să reușesc, am urmat îndrumările și instruirile organizate de Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova, inclusiv de experți din Bosnia și Herțegovina, unde am aflat despre etapele de producere a căpșunului remontant, de la plantare până la recoltare”.

Tânăra antreprenoare va comercializa fructele pe piețele locale din Orhei și Chișinău. Datorită comercializării căpșunelor ambalate în caserole și livrate direct consumatorului ea mizează pe un preț avantajos.

Anastasia a pledat pentru o suprafață mică de căpșun, soi remontant și spațiu protejat care îi permite să obțină două recolte în afara sezonului, pentru a putea efectua lucrările de întreținere, cules și comercializare cu resurse proprii, deoarece este complicat să găsești forță de muncă calificată în sate. Ulterior, în funcție de rezultatele obținute va decide privind extinderea afacerii sale. Este însă convinsă că prin instruire și schimb de experiență cu alți agricultori va putea atinge performanțe înalte.

Problema majoră a agriculturii moldovenești – oamenii sunt reticenți la schimbări și inovații

„Producătorii agricoli din țara noastră acceptă foarte greu tehnologiile moderne de producere, fiind siguri că modul de lucru de acum 30 de ani este cel mai corect și eficient, chiar dacă rentabilitatea este minimă. Republica Moldova are un potențial agricol imens, și dacă s-ar adopta tehnologii moderne și s-ar cultiva soiuri performante, agricultura ar redeveni principala ramură a economiei”, susține Anastasia.

Sursa: agrobiznes.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker