Util

Medic epidemiolog de la Spitalul Republican: O mască purtată greşit nu te protejează

Masca trebuie purtată nu doar pe gură, dar şi pe nas. Este o regulă strictă pentru toţi, atât pentru personalul din instituţiile medicale, cât şi pentru oamenii care lucrează în contigente mai mari de persoane, precizează şefa Serviciului epidemiologic de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Marcela Chilianu.

Potrivit medicului epidemiolog, contactat de IPN, calea de intrare a virusului în organism nu este doar gura, dar şi nasul.

„De regulă, masca de unică folosinţă se schimbă la fiecare două ore, noi recomandăm să fie schimbată în dependenţă de intensitatea muncii”, a menționat Marcela Chilianu. Dacă persoana face activităţi intense din punct de vedere fizic, masca se umezeşte şi trebuie schimbată mai des. În cazul în care masca a fost înlăturată sau pusă sub bărbie, trebuie aruncată. Nu o mai folosești repetat.

Şefa Serviciului epidemiologic a Spitalului Republica mai spune că măştile de protecţie şi mănuşile sterile trebuie folosite raţional, în condiţiile în care pe piaţă este criză de aceste produse.

Să porţi mănuşi nu este o practică rea, dar mâinile oricum trebuie spălate și dezinfectate, susţine Marcela Chilianu. Mănuşile vor fi aruncate în cazul în care se trece dintr-o zonă infectată în alta neinfectată.

„Dacă îmbrăcăm mănuşa dimineaţa, nu înseamnă că o purtăm toată ziua”, menționează şefa Serviciului epidemiologic. Lucrătorul medical este instruit ca, atunci când se îndepărtează de pacient, să arunce mănuşile şi, atunci când se apropie de alt pacient, să ia altele.

În legătură cu situaţia de carantină în ţară, și vânzătorilor, mai ales celor care lucrează în unitățile cu produse alimentare, le-a fost recomandat să poarte măști și mănuși de protecție.

Sursa: deschide.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker