Evenimente

Condamnaţii vor primi drept recompensă reducerea pedepsei, iar închisoarea va fi o ultimă soluție

La emiterea sentinței pentru tinerii care au săvârșit o infracțiune având vârsta între 18 și 21 de ani se va aplica reducerea cu o treime a termenului maxim al pedepsei prevăzute de lege. În cazul în care instanța ajunge la concluzia că doar prin aplicarea pedepsei în limitele generale se va atinge scopul pedepsei penale, aceasta poate dispune o pedeapsă în limitele prevăzute de legea penală pentru infracțiunea săvârșită. Prevederea se regăsește într-un proiect de lege votat în lectură finală de Parlament. Documentul prevede mai multe modificări la Codul Penal și Codul de Procedură Penală, transmite IPN.

Dacă în cursul urmăririi penale sau judecării cauzei s-au constatat încălcări care au afectat drepturile inculpatului, instanța va examina reducerea pedepsei inculpatului drept recompensă pentru acele încălcări.

Totodată, persoanelor eliberate de răspundere penală li se vor aplica următoarele sancţiuni contravenţionale: amendă în mărime de până la 150 de unităţi convenţionale; privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la trei luni la un an; privarea de dreptul de a deţine anumite funcţii pe un termen de la trei luni la un an. La fel,  se va aplica privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la șase luni la trei ani; privarea de dreptul special de a deţine armă şi de portarmă pe un termen de la trei luni la un an și muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de la zece la 60 de ore.

Condamnații care au fost deținuți cel puțin zece zile în condiții contrare prevederilor art. 3 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, pot solicita, cu titlu de despăgubire, reducerea pedepsei. În cazul în care pedeapsa rămasă de executat nu permite deducerea integrală a reducerii pedepsei sau perioada încălcării este mai mică de zece zile, condamnatul poate solicita despăgubiri în valoare bănească în privința perioadei rămase.

Totodată, proiectul prevede că pedeapsa cu închisoarea va fi o ultimă soluție.

Foto simbol. Sursa: antena3

 

Cu un clic în partea de sus dreapta a acestei pagini intră pe pagina de facebook a CUVÂNTUL-ui şi spune-ţi opinia, pune întrebări, dialoghează, distribuie să vadă şi prietenii tăi.

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker