Social

La Chiștelnița autoritățile monitorizează situația cu infracțiunile minorilor

La sfârșitul lunii trecute un post de televiziune de la Chișinău a difuzat un reportaj despre faptul cum un grup de copii fură tot ce găsesc în gospodăriile oamenilor și că frica și deznădejdea au pus stăpânire pe satul Chiștelnița. Câțiva localnici au declarat atunci în fața camerei de luat vederi că nu au pace din cauza unor copii din localitate, care sustrag tot ce le cade, iar poliția nu poate face nimic pentru că aceștea ar fi minori.  

Constantin Ciobanu, primarul de Chiştelnița ne-a confirmat că problema furturilor din gospodăriile sătenilor există, dar deja au fost luate măsuri:

“Am identificat câțiva minori cu vârsta sub 14 ani, dar care nu pot fi trași la răspundere penală. Împreună cu poliția şi echipa multidisciplinară am discutat cu părinții acestora. Astfel ne-a reușit să oprim furturile. După repararea prejudiciilor cauzate de minori, marea majoritate a sătenilor care au suferit și-au retras cererile depuse la poliţie”, ne-a spus primarul.                         

La rândul său, Vasile Ciubotaru, procurorul-șef al raionului Teleneşti ne-a relatat că, pe parcursul perioadei mai – decembrie 2019, pe teritoriul localității Chiștelnița din raionul Telenești au fost comise 11 furturi de bunuri din averile sătenilor, săvârșite de 3 minori, cu vârste cuprinse între 13 și 14 ani. Procedurile penale pe 9 furturi comise de către acești minori au fost încetate, inclusiv și în legătură cu retragerea de către victime a plângerilor. Prejudiciile cauzate de către minori au fost restituite pe deplin părților vătămate de către părinții făptașilor.

”Totuși o cauză penală în privința unui minor a fost expediată în instanța de judecată și se află pe rol, iar o altă cauză în privința aceluiași minor urmează a fi expediată spre examinare în instanță. Astfel pe banca acuzaților a ajuns doar unul dintre cei trei minori”, ne-a spus procurorul.

Potrivit anchetei, minorii care au comis furturile sunt din sat, locuiesc împreună cu părinții. Relațiile în familii sunt normale, unii dintre părinți sunt încadrați în câmpul muncii, însă nu acordă copiilor atenția cuvenită.

”Minorii sunt elevi la gimnaziul din localitate, au un comportament nesatisfăcător, reușita lasă de dorit. Deoarece nu manifestă stimă și respect față de colegi, nu participă la activități școlare, sunt oarecum marginalizați, adesea lipsesc nemotivat de la ore”, a mai adăugat procurorul.

Procuratura raionului Telenești a solicitat Inspectoratului de Poliție Telenești să ia acești minori la evidență și să întreprindă acțiuni în vederea tragerii la răspundere contravențională prevăzută de art. 63 alin.(2) din Codul contravențional a părinților acestora sau a persoanelor care îi înlocuiesc, pentru neonorarea obligațiilor de educație a copiilor.

”Trebuie să menționez, că primarul localității a reușit să gestioneze această situație neplăcută și să-i diminueze impactul”, a mai spus procurorul. 

Şi Vladimir Stratulat, locuitor al satului, conducător de întreprindere, a fost de aceeaşi părere: „E bine că s-a reacționat operativ, cu promtitudine. Cred că activitatea primăriei ar trebui să fie mai transparentă, ca lumea să fie mai bine informată despre activitățile administrației și situația din localitate”, a menționat dl Stratulat.

                                  Ion Cernei

                           

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker