E timpul sa fii activSesizează o problemă

De ce suntem săraci…

Acest articol este un ecou la investigaţia „Cămătarii”, publicată în CUVÂNTUL din 13 decembrie 2019. Amintim că în “Cămătarii” erau dezvăluite afacerile reprobabile ale unei companii de microcreditare din Chişinău. De altfel, în R. Moldova activează mai multe asemenea companii.

Elena D. dintr-un sat din raionul Rezina (dumneaei ne-a rugat să nu o nominalizăm pentru că îi este ruşine de situaţia prostească în care s-a pomenit familia sa), mai întâi a telefonat la redacţie, plângându-se că şi familia ei a nimerit într-o situaţie similară cu cea descrisă în “Cămătarii”. “Şi noi ne-am înglodat în datorii până peste cap apelând la o companie de microcreditare. Poate redacţia ne ajută cumva să ieşim din belea?” ne-a rugat femeia. I-am propus să vină la redacţie cu actele ce le are ca să clarificăm lucrurile.

Istoria povestită de dna Elena este o adevărată dramă, specifică societăţii actuale din R. Moldova. Prin mediatizarea ei puţin probabil că vom ajuta această familie, dar poate “experienţa” va fi de învăţătură pentru alţi cititori, ca să nu calce pe această greblă.

“ Cu vreo opt ani în urmă, unul din cei patru feciori ai mei a câştigat un proiect de la un fond de investiţii din  R.Moldova pentru a fonda o fermă de vaci.180 de mii din cele 300 de mii prevăzute în proiect i-am primit ca grant, cealaltă parte trebuia să fie contribuţia noastră. Ne-am sfătuit cu alţi doi feciori, care se află într-o țară din Uniunea Europeană, şi cel mai mare ne-a spus că ne trimite suma necesară, ca să pornim afacerea. La început am cumpărat 10 vaci, clădirea pentru fermă. Lucrurile parcă mergeau bine, atât doar că pentru întreţinerea şi dezvoltarea fermei, procurarea terenului aferent trebuiau bani şi bani. La început terenul aferent era ieftin, dar din cauza primarului care ne-a purtat pe drumuri câțiva ani am ajuns să plătim pentru teren preț de câteva ori mai mare. Laptele pe care-l vindeam cu 3,5 lei, iar uneori şi cu 5 lei/litrul nu acoperea nici pe departe cheltuielile. Feciorul mai mare, care plecase peste hotare ilegal, de 16 ani n-a mai fost acasă, dar ne-a ajutat cât a putut, deși are şi dânsul 3 copii şi posibilităţile-i sunt limitate. Feciorul cu afacerea nu ştiu cum a găsit compania de microfinanţare “MCP Finance” SRL, care oferea împrumuturi băneşti pe o perioadă de până la 21 de zile cu o rată a dobânzii pe perioada respectivă de 0,6% pe zi şi un comision  pentru acordarea împrumutului de 16,8%. În total, anul trecut feciorul a luat de la această firmă vreo 12 împrumuturi în sumă  totală de circa 100 mii lei, pentru care trebuia să întoarcem  peste 124 mii lei. Nu toate împrumuturile le-am achitat la timp, pentru că nu am avut posibilitate şi la un moment ne-am pomenit că, deși plăteam, datoriile nu se micşorau, ci dipotrivă, creșteau”.

– Păi în contractele cu “MCP Finance” SRL, semnate de ambele părţi, doar este stipulat clar că în afară de rata dobânzii de 0,6% pe zi şi comisionul de 16,8%,  beneficiarul, în cazul că nu achită suma împrumutată în termenul stabilit, se obligă să achite o penalitate de 2% din suma datoriei pentru fiecare zi de întârziere. Dumneavoastră aţi citit atent contractul înainte de a-l semna? Aţi analizat condiţiile propuse de “MCP Finance” SRL, comparându-le şi cu cele propuse de alte instituţii de creditare?, am întrebat–o pe dna Elena, fiind contrariaţi de uşurinţa cu care familia dumneaei a acceptat condiţiile de împrumuturi propuse de firma respectivă.

“Dacă feciorul ar fi analizat şi cântărit bine condiţiile, probabil, nu semna aceste contracte. Până la urmă, toate aceste împrumuturi nu ne-au ajutat. Am lichidat şi ferma, am vândut la nişte preţuri de râs ce mai aveam în gospodărie, dar tot mai rămânem datori pentru împrumuturile luate şi cu fiecare zi de întârziere sumele cresc… Feciorul cu afacerea a plecat și el peste hotare să câştige bani pentru a achita datoriile”, a mai adăugat dna Elena.

 

Din partea redacţiei:  Istoria descrisă mai sus ni se pare una simptomatică pentru R. Moldova or, ea  dezvăluie câteva probleme stringente pentru societatea noastră. Este vorba de afaceri iniţiate de oameni nepregătiți, fără un plan de afaceri bine chibzuit și care seamănă mai mult cu niște aventuri. Respectivii deseori semnează contracte de ordin material-financiar fără a le analiza și a cântări condiţiile impuse și asumându-și niște riscuri enorme. Indiferenţa aproape totală a autorităţilor statului faţă de soarta tinerilor întreprinzători. În cazul descris mai sus antreprenorul nici n-a încercat să se adreseze după ajutor la autoritățile publice locale (mai ales după istoria cu privatizarea terenului aferent fermei) etc. Sumedenia de controlori hrăpăreți, în fața cărora nu fiecare agent economic este în stare să reziste etc. O oglindă adecvată tuturor acestor probleme este starea deplorabilă a economiei R.Moldova. De trei decenii se vorbește despre existența lor și necesitatea soluționării, se fac promisiuni cu duiumul, dar carul nu se mișcă din loc – dimpotrivă, de la un an la altul în majoritatea domeniilor constatăm doar regrese. În opinia noastră, această situație va persista atâta timp cât societatea noastră nu va conștientiza actualitatea unor SCHIMBĂRI de fond, cu implicarea plenară a majorității cetățenilor. Redacţia săptămânalului CUVÂNTUL și site-ul cuvintul.md oferă tuturor doritorilor posibilitatea şi spaţiul pentru niște dezbateri cointeresate, bine argumentate privind cauzele, dar şi soluţiile posibile de depăşire a acestor probleme. Așteptăm gândurile, propunerile, opiniile dvs. pe adresele: Rezina, str. Păcii, 38, e-mail: cuvintul@gmail.com.De ce suntem săraci sau la tel./fax 0254-2-15-83.

Tudor Iașcenco

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker