EvenimenteTelenești

FOTO// Autoritățile și starea de urgență la Telenești

   Întroducerea stării de urgență  a devenit o provocare pentru APL  de gradul I, care urmează să  monitorizeze respectarea prevederilor  acesteia. Mai ținem minte o stare de urgență  care a fost întrodusă odată cu declanșarea Războiului de la Nistru  în primăvara–vara anului 1992. Dar ceea ce s-a întâmplat atunci nu se compară cu ceea ce se întâmplă acum.  Este clar că  Republica Moldova este în stare de război cu această pandemie și este clar că reușita depinde de   disciplina, organizarea  și competența autorităților locale.

Am chestionat  câțiva primari ai localităților din raionul Telenești  pentru a  afla cum în localitățile respective se isprăvesc cu pericolul pandemiei.

Dumitru  Stoica, primarul  satului  Țânțăreni:

Între primele acțiuni care le-am întreprins au fost identificarea celor care au revenit din străinătate acasă.  Au reacționat mai întâi  sătenii care au văzut că  mai mulți din aceștea au ținut să-și viziteze rudele, să se întâlnească cu sătenii, atitudine absolut iresponsabilă și pasibilă de pedeapsă în condițiile când știrile amintesc de comunicate de război.  Am reușit să-i convingem să stea acasă, am mai rugat lumea să-i monitorizele și să ne dea de știre.  Am difuzat fluturași  cu instrucțiuni, am procurat tot ce este necesar pentru funcționarea magazinelor alimentare, poștei.  Ne-am consultat cu președintele Asociației primarilor  din raion spre a interveni pe lângă CALM ca să propună autorităților centrale să fie redeschise magazinele de piese de schimb și cele care comercializează  semințe, fertilizanți.  Sunt satisfăcut că  această doleanță va fi pusă în practică  începând cu  23 martie.  Deocamdată ne gândim cum să soluționăm problema comercializării cartofilor, cepei, morcovilor și altor legume proaspete,  dar și aceasta este pe cale de soluționare.

Tudor  Țurcanu, primarul comunei Ratuș:

Remarc că săptămâna am început-o cu probleme.  O mamă revenită din Germania cu un copil de până la un an a acuzat  dureri în gât.  În asemenea cazuri  serviciul 112  transportă pacientul  direct la spitalul de boli infecțioase  pentru  copii din Chișinău.   Testul a  demonstrat că copilul avea o inflamație a mindalelor. Am aflat despre cazul respectiv a doua zi,  adică peste 16 ore. Dacă am fi fost informați  la timp, cu siguranță am fi organizat măsuri de restricționare față de cei care au intrat în contact cu persoana respectivă.  Din fericire ghiuleaua a  trecut pe alături.

Pandemia schimbă, totuși, starea de spirit și disciplinează lumea. Nu mai vezi oameni ca înainte prin stațiile de așteptare. Cei care au revenit din străinătate nu ies  în genere din gospodărie. Vom birui această năpastă, dar cu siguranță  noi nu vom mai fi ca înainte.

Constantin Ciobanu, primar de  Chiștelnița:

Întâi  am identificat pe acei  care au revenit din străinătate, circa 25 la număr. Am mers cu asistentul social și medicul de familie la fiecare din ei.  Cu regret e foarte greu să-i convingi să stea acasă or, mulți o țin una și bună  că nu sunt infectați etc.etc. Am fost nevoiți să explicăm de mai multe ori  că nu este de glumă,  chiar să  întocmim un  proces verbal unuia din ei.

Monitorizăm biserica, mănăstirea și poșta, pentru care am procurat materiale de dezinfecție. Majoritatea locuitorilor  satului au devenit receptivi vizavi de situația care s-a creat. Dar important este să înțeleagă absolut fiecare ce trebuie să întreprindă ca să nu se îmbolnăvească ori să nu infecteze pe alții.

Oxana Guzun, primara de  Mândrești:

Ne-am mobilizat destul de bine – cetățenii satului și funcționarii publici. Lucrăm în regim  restricționat la primărie – primim lumea strict dacă are nevoie de ceva.  Am repartizat materiale de protecție și dezinfectante la unitățile comerciale  și la poștă.  Avem peste  20 de persoane care au revenit din străinătate – am vorbit cu ei să mențină un regim de carantină  și să  anunțe medicul dacă acuză simptome specifice unei răceli sau viroze.

Vadim  Lelic, primarul de Telenești:

În legătură cu răspândirea infecției COVID-19, Primăria orașului Telenești în comun cu întreprinderile municipale întreprind măsuri de dezinfectare a străzilor, trotuarelor, terenurilor de joacă pentru copii și a scărilor de la blocurile locative.
Primăria orașului vine cu rugămintea către toți locuitorii: STAȚI ACASĂ ! pentru a vă proteja sănătatea și viața.

A intervievat: Ion Cernei

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker