EvenimenteSocial

Petrolul se vinde la cel mai mic preț din ultimii 10 ani. Cum influențează costurile benzinei în R. Moldova

Cotaţia barilului de petrol la bursele internaţionale continuă să scadă. În seara zilei de 18 martie, prețul petrolului a coborât sub nivelul de 25 de dolari pentru un baril. Acesta este cel mai mic preț din ultimii 10 ani, fiind mai eftin cu circa 57% decât acum o lună, informează , mold-street.com, citat de agora.md.

Cotaţiile petrolului sunt puternic impulsionate spre scădere de diminuarea cererii din cauza expansiunii pandemiei de coronavirus şi a unui război pentru câştigarea clienţilor, declanşat între Arabia Saudită şi Rusia, care ameninţă să „inunde” piața cu petrol ieftin, începând din aprilie.

„Restricţiile de călătorie şi încetinirea industrială afectează previziunile privind cererea mondială de petrol, într-un moment în care noi resurse, provenind din partea OPEC, vor intra pe piaţă”, comentează analiştii de la ING.

Prețurile la benzină și motorină în R. Moldova

În acelaşi timp, pe piaţa internă a R. Moldova preţurile la benzină şi motorină au înregistrat reduceri minore. Astfel în ultima lună, benzinăriile din țară au diminuat preţurile cu doar 6-7%. Ultima reducere a avut loc pe 10-11 martie 2020, când preţul unui litru de benzină sau motorină s-a diminuat cu 0,90-1,0 lei.

Operatorii de pe piață spun că mai au în stocuri cantități mari de combustibil, cumpărat încă în luna februarie. Respectiv, în momentul în care vor fi făcute importuri la prețuri mai mici, vor fi diminuate și prețurile la pompă.

Totodată, companiile atestă o scădere semnificativă a vânzărilor, cu circa 35-40%, ca urmare a faptului că multă lume stă acasă, iar o parte din activitățile economice, inclusiv transporturile, au fost stopate din cauza epidemiei COVID-19.

Datele din România arată că acolo, de la începutul lunii martie, benzina s-a ieftinit cu aproape 1,5 lei pentru un litru, iar în Macedonia de Nord cu mai mult de 2 lei per litru

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker