EvenimenteOrheiRezina

Prevenirea răspândirii virusului Covid-19: situația la zi în regiunea Orhei

Rezina.

Comisia raională pentru situaţii excepţionale Rezina a examinat în şedinţa din 18 martie c.  mai multe probleme legate de  starea de urgenţă declarată în republică. Potrivit şefilor instituţiilor medicale raioanale, la ziua de 17 martie în raion erau luate la evidenţă 183 de personae revenite de peste hotare şi suspecte că ar fi contaminate ci virusul Covid-19, din care 140 se  află în carantină la domiciliu. Din 4 persoane supuse testării, analizele a trei personae au demonstrat lipsa virusului, reziltatele celeilalte încă nu le-am primit, a menţionat Ion Chepteme, reprezentatul CSP Orhei.

             Silvia Popova, directoarea Centrului de Sănătate Rezina a remarcat că situaţia în teritoriu este ţinută de instituţiile medicale sub control, dificultăţi majore nu-s. Deşi probleme există. Instituţia nu-i asigurată pe deplin cu echipamentul necesar pentru a face faţă actualei situaţii de criză pandemică. “Am încercat să soluţionăm cu unii agenţi economici locali din industria de confecţii problema deficituluii de măşti, dar unul ne-a cerut 49 de lei pentru o mască… Avem mulţi lucrători medicali care se deplasează din localităţile raionului sau din Rîbniţa, dar circulaţia transportului rutier fiind sistată, acştea nu se pot prezenta la serviciu”, a spus dna Popova.

            Nina Postu, directoarea Spitalului raional de asemenea s-a arătat îngrijorată că lucrărorilor medicali care locuiesc în Râbniţa li s-a interzis să se deplaseze pe malul drept al Nistrului. Comisia a decis să se adreseze cu un demers către Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Socale de a redirecţioan pacienţii cu patologii acute, neurologie şi ORL către Spitalul rational Orhei.

Comisia a mai decis să sisteze începând cu 18 martie şi până la 1 aprilie activitatea întreprinderii de transport auto “ RZ-Transcom”. Totodată administraţia raionului urmează să găsească soluţii în ce priveşte deplasarea la serviciu şi înapoi a lucrătorilor medicali, altor categorii de lucrători implicaţi în prevenirea şi combatera coronavirusului.

Conducătorii serviciilor desconcentrate şi descentralizate în teritoriu în perioada 18 martie – 15 aprilie urmează să oganizeze activitatea majorităţii subalternilor la domiciliu.  În perioada dată se sistează activitatea mini-magazinelor din cadrul staţiilor de alimenatre cu carburanţi în ce priveşte comercialaizarea băuturilor.

Comisia a suţiunt propunerea preşedintelui raionului Valeriu Ciorici de a acorda din Fondul de rezervă 40 mii de lei Centrului de Sănătate  Rezina pentu procurarea echipamentuli medical necesar pentru combaterea virusului Covid-19.

De asmenea, comisia a decis să implice agenţii economici care activeaază în Rezina în domeniul confecţiilor în producerea măştilor medicale pentru necesităţile raionului.

Iar preşedinţii comisiilor situaţii excepţionale din sate urmează să raporteze zilnic până la ora 10.00 Comisiei raionale, la telefoanele 0-254-22058 şi 0-254-22650, despre situaţia din teritoriu.

 

Telenești:  Comisia Extraordinară pentru Sănătate Publică Teleneşti aprobat Planul de acțiuni privind măsurile de prevenție și combatere a gripei umane și infecției cu coronavirus de tip nou COVID – 19.

Coordonatorul Centrului de Sănătate Publică Orhei, subdiviziunea Telenești, Eugen Manoli a menţionat că cea mai vulnerabilă parte a populaţiei la infecţiie acute ale căilor respiratorii sunt persoanele de vârsta a treia şi copiii.

Șefa Direcţiei Generală Educație, Alina Pascaru a informat asistența că procesul educaţional în toate instituţiile de învăţământ din raion a fost sistat în perioada 11-23 martie 2020, iar orele vor fi recuperate ulterior.

Conform datelor  Centrului Sănătate Publică în raion au fos luate la evidnţă 291 de persoane  venite în străinătate dintre  care  la moment 137 se află în carantină la domiciu. Serviciul Urgență Medicală a transportat la Spitalul de boli infecțioase ”Toma Ciorbă” din Chişinău 18 persoane pentru a fi testate, dar presupunerile  nu s-au confirmat.  În secția boli infecțioase a Spitalului raional  se află 17 pacienți care primesc tratament contra gripei sezoniere sau bolilor  sezoniere acute.

Comisiile pentru situaţii excepţionale de nivelul I au fost atenţionate să monitorizeze persoanele revenite din ţările cu nivel sporit de contaminare și plasarea lor în regim de caratină pentru o perioadă de 14 zile.  De asemenea, sa convenit ca fiecare instituţie medicală din raion să raporteze zilnic despre situaţia din localitate preşedintelui Comisiei raionale pentru situaţii excepţionale.

Au fost aprobate o serie de acte prin care s-a suspendat activitea mai multor întreprideri comerciale în afară de farmacii, stațiile PECO și magazinele alimentare.

Localitățile din raion au fost repartizate între membrii celulei de criză care vor ținea sub control situația și vor contribui la soluționarea operative a problemelor, legate de criza pandemică.

Membrii comisiei constat și unele probleme. În mai multe magazine sătești, de exemplu, lipsesc diverse mărfuri de primă necesitate ca ceapa, cartoful, morcovul. Mai mulţi primar sunt îngrijoraţi de  impedimentele cu care se confrumtă producătorii din complexul agroindustrial.  .

 Orhei:

Luni,  Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei s-a întrunit pentru a examina evoluția evenimentelor legate de pericolul răspândirii coronavirusului pe teritoriul raionului. Lilian Croitoru, șeful AMU Orhei a concretizat că 15 persoane suspecte din raion au fost  transportate la Spitalul de boli infecțioase ”Toma Ciorbă” din Chişinău, dar s-a dovedit că niciuna nu-I contaminată de virusul COVID-19.  Dl Croitoru a mai remarcat că în ultimele zile s-a redus substanțial bnumărul chemărilor urgent de către  pacienți cu boli respiratorii.

Ion Bolboceanu,  directorul Agenției Sănătate Publică Orhei ne-a precizat că în prezent se află în regim de carantină la Spitalul ”Toma Ciorbă”  patru persoane care au a venit cu avionul de la Milano acum o săptămână, iar  circa 400 de persoane revenite din străinătate în raion se află în regim de carcantină la domiciu.  Starea lor de sănătate este satisfăcătoare

Membrii Comisiei au adoptat un șir de restricții menite să prevină răspândirea virusului Covid-19. Printre acestea se numeră sistarea începând cu 17 martie a activității transportului public pentru o perioadă nedeterminată de timp, dar şi a instituțiilor de agrement.
Cetățenii au fost rugați să  stea acasă și să evite orice întruniri.

Marți seara primarii localităților și agenții economici din raionul și municipiul Orhei au fost familiarizați cu prevederile Hotărârii Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a Raionului Orhei.
Totodată, începând cu această zi, o parte din salariații din Orhei își desfășura activitatea la distanță, fără a se deplasa la sediul instituției. Angajații Primăriei și întreprinderilor municipale Orhei au suspendat programarea și primirea cetățenilor în audiență. Centrul de informare, prestări servicii al Primăriei Orhei, administrațiile întreprinderilor în perioada situației de urgență vor suspenda contactul direct cu petiționarii, relațiile cu aceștea fiind asigurate exclusiv prin poștă electronică sau Î.S. „Poșta Moldovei”. Potrivit măsurilor dispuse de autoritățile raionului Orhei, fiecare întreprindere va identifica modalități concrete de organizare a activităților la distanță, pentru siguranța propriilor angajați.

Până la 1 aprilie 2020  în Orhei va fi sistată activitatea instituțiilor preșcolare și școlare. Nu vor funcționa Muzeul Etnografic, Î.M. „Hotel Codru, Î.M. „Achiziții Comerț și Piețe”, etc. Primăria mun. Orhei a făcut apel către locuitorii municipiului să evite ieșirile în spațiile publice, să respecte distanța socială de un metru față de alți cetățeni și să întreprindă toate măsurile de precauție și profilaxie.

Tudor Iaşcenco  Ion Cernei

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker