Politic

Orice persoană poate fi aleasă în funcția de președinte de raion

Președinții de raioane nu vor mai fi aleși doar din rândul membrilor Consiliului Raional, un proiect de lege în acest sens a fost votat în lectură finală de Parlamentul Republicii Moldova.

Potrivit www.unimedia.info, dacă până în prezent președinții raioanelor puteau fi aleși doar din rândul membrilor consiliului raional, de astăzi orice persoană poate candida. Prezenta lege vine să echivaleze principiile de accedere la funcțiile de conducere la nivelul autorităților publice locale de nivelul II, astfel ca la funcțiile de președinte și vicepreședinte să poată candida orice persoană și nu numai din rândul consilierilor.

Procedura de alegere a conducerii raionului rămâne neschimbată, doar la inițiativa a cel puțin o treime din consilieri cu majoritatea din cei aleși.

„Considerăm că prin asemenea prevederi va fi eficientizată capacitatea managerială, deoarece consilierii nu vor fi limitați de a alege candidații doar din rândul consilierilor care, de obicei, sunt aleși pe criterii politice, dar va apărea posibilitatea de a alege un manager profesionist care ar aduce o valoare adăugată și eficiență maximă în administrarea treburilor raionului. Totodată, sigur va rămâne posibilitatea ca președintele și vicepreședintele raionului să fie aleşi din rândul consilierilor”, se arată în proiectul de lege.

De asemenea se menționează că această modificare va elimina restricția și acea îngrădire a dreptului cetățenilor de a accede în funcții publice, principiu garantat de Constituție.

 

Cu un clic în partea de sus dreapta a acestei pagini intră pe pagina de facebook a CUVÂNTUL-ui şi spune-ţi opinia, pune întrebări, dialoghează, distribuie să vadă şi prietenii tăi.

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker