Cere socoteală pentru banii publici

Informații utile pentru primari, consilieri raionali și locali

    (privitor la întreținerea și reparația drumurilor locale, comunale și străzi)

 

    Aceste spicuiri sunt extrase din capitolul „Definiții” al „Programului Regional Sectorial în domeniul infrastructurii Drumurilor Regionale și Locale pentru Regiunea de Dezvoltare NORD”  („Modernizarea serviciilor publice locale. Domeniul de intervenție 2”)

 

Infrastructura drumului – totalitatea structurilor, instalațiilor și utilităților care reprezintă platforma drumului.

 Îmbrăcăminte rutieră – o suprafață durabilă a unui drum sau alte astfel de suprafețe alcătuite din materiale cum ar fi bitum, pietriș, beton, prundiș.

 Întreprindere de întreținere a drumurilor – o întreprindere specializată în efectuarea lucrărilor de întreținere și reparație a drumurilor.

 Întreținerea drumului – un set de activități realizate în scopul asigurării viabilității drumurilor pe parcursul întregului an.

 Întreținerea curentă – activități de întreținere cu caracter regulat sau ciclic efectuate în fiecare an. Aceste activități includ elemente cum ar fi întreținerea de iarnă, întreținerea de vară, plombarea gropilor, reparații minore ale drumurilor din pietriș / prundiș, curățarea minoră a sistemelor de drenaj, curățarea sau măturarea drumurilor, repararea crăpăturilor, măsuri de control al vegetației, curățarea indicatoarelor rutiere, podurilor, drumurilor precum și evacuarea gunoiului.

Întreținerea periodică – lucrări care sunt efectuate în mod periodic și planificat pentru a compensa parțial sau integral uzura cauzată îmbrăcămintei rutiere, lucrărilor de artă, elementelor de siguranță rutieră și altor elemente aferente drumului.

 Gropi – cavități în îmbrăcămintea rutieră provocate în special de umiditate.

Lucrări de reabilitare – lucrări de intervenții necesare pentru îmbunătățirea performanțelor de siguranță si exploatare a drumurilor existente, inclusiv lucrărilor de artă, în scopul prelungirii duratei de exploatare în conformitate cu metodele și parametrii stabiliți.

 Lucrări de reparație – lucrări fizice de intervenție executate în scopul compensării parțiale sau totale a uzurii fizice și morale cauzată de utilizarea / exploatarea normală a drumului și / sau de factorii climaterici.

                                                                        Pentru confirmare     Ion Perciun

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker