Uncategorized

Expert: Cum Starea de Urgență va afecta economia Moldovei și cine va avea de suferit

Starea de Urgență instituită de Parlament, astăzi, va avea efecte economice, care se vor răsfrânge asupra activităților economice, dar și asupra cetățenilor. Cel puțin asta spune expertul economic, Roman Chirca, într-un comentariu oferit pentru UNIMEDIA.

Analistul spune că această stare va genera consecințe sociale prin reducerea veniturilor populației.

Din experiența modestă internațională, se reliefează două abordări de prevenire a răspândirii Covid-19, robustă și radicală din provincia Wuman (China), și tardivă din Italia, cu efecte de extindere a pandemiei. RM pornește dintr-o poziție de circa 30 de persoane infectate (date oficiale). Impunerea unor restricții proactive, imediate ar permite atingerea apogeului de extindere a pandemiei, si o mai rapidă revenire la un nivel de control asupra pandemiei în contextul menținerii frontierelor închise. Altfel vorbind, cu cât mai repede și restrictiv se va interveni la această etapă, cu atât mai scurtă va fi perioada de revenire.

Efectele negative imediate, vor viza reducerea semnificativă a activității economice, cu consecințe fiscale de reducere a încasărilor la buget, punerea în dificultate a companiilor și ramuri întregi ale economiei autohtone și consecințe sociale prin reducerea veniturilor populației”, spune Chirca.

Potrivit acestuia, efectele negative vor fi semnificativ diminuate, dacă în perioada de până la 60 de zile se va reuși combaterea pandemiei sau reducerea ei semnificative, vor fi luate măsuri de asigurare a plăților pentru păturile social vulnerabile și în general menținerea capacității de cumpărare a cetățenilor, care în sine va constitui un factor de stimulare a economiei.

Expertul economic mai spune că în urma Stării de Urgență, exporturile vor avea tendința de diminuare din cauza diminuării capacității de producție, obstacolelor de frontieră din cauza carantinei și din cauza barierelor sanitare și fito-sanitare în cazul producției animaliere.

„Cu toate efectele negative economice și sociale, dilema constă în a alege dintre un scenariu rău, măsuri de urgență și foarte rău de extindere a pandemiei. În aceste condiții este necesară implementarea unui sistem anti-criză care să implementeze continuu măsuri de diminuare a efectelor negative ale carantinei”, a conchis Roman Chirca.

Amintim că Parlamentul a instituit stare de urgență în Republica Moldova, pentru următoarele 60 de zile, adică din 17 martie 2020 și până în 15 mai 2020. Mai multe măsuri prevăzute în decizia Parlamentului au fost deja adoptate, cum ar fi restricționarea circulației, regim special de intrare-ieșire în țară, dar și a unui regim special de circulație în interiorul țării, introducerea măsurilor de carantină, interzicerea manifestațiilor publice.

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker