Social

Două sate megieșe: unul moare, altul prosperă

Două sate din același raion cu istorii și destine diferite. Unul prosperă, altul e pe cale de dispariție.

În Rogojeni, oamenii o duc bine pentru că au locuri de muncă. În schimb, la Pohoarna, tot mai mulți pleacă peste hotare și nu mai revin la baștină. Actualmente, aici, fiecare a şaptea din cele 700 de gospodării este părăsită.

Pohoarna este o localitate pitorească, așezată pe pantele mai multor dealuri. Oamenii veneau încoace nu doar pentru frumusețea din jur, dar şi pentru a-şi fonda o gospodărie. În ultimul timp însă situația s-a schimbat.

Pohornenii afirmă că peste câțiva ani satul ar putea să moară. Tinerii pleacă la studii, iar după ce capătă o profesie nu mai vor să revină la baştină. Asta pentru că aici în afară de lucrul în câmp alte ocupaţii nu sunt.

Cei din Pohoarna își amintesc cu nostalgie de timpurile, când majoritatea localnicilor aveau un loc de muncă stabil. Viața la baștina lor era interesantă și dinamică. De la un timp însă tot mai multă lume consideră că Poharna n-are perspective. În ultimul deceniu mulți localnici au plecat la câştig prin străinătăţi, iar când s-au obișnuit cu viața de acolo mulți  și-au luat cu ei și copiii.

Andrei Bulat, primarul satului, ar vrea ca localitatea să prospere. Dar nu-i convins că acest lucru este posibil în condițiile actuale.

Gheorghe Strelciuc, liderul celei mai mari gospodării agricole din sat, dimpotrivă, este convins că nu-i încă totul pierdut.

La o distanță de 5 km, în satul vecin, viața forfotește. Oamenii adună, construiesc și privesc senini la ziua de mâine. Este și cazul familiei Prodan, în care trăiesc în pace şi bună înţelegere trei generaţii.

De fapt, la Rogojeni sunt zeci de familii care trăiesc bine și nici prin gând nu le trece să plece de acasă. Una dintre fiicele primarului, care avea un loc de muncă bine plătit în capitală, a preferat să vină la sat. Aici dânsa și-a deschis și o afacere.

La primăria din Rogojeni am fost informați că în ultimii zece ani numărul populației rămâne practic constant. Mai mult, în ultimii ani, în comună au fost construite câteva case. Oamenii își fac gospodării mari pentru a-şi ţine lângă ei copiii și nepoții.

În imagine: 1. Casa de cultură din satul Pohoarna se ruinează. 2. Întreprindere modernă în satul rogojeni.

Video pe https://www.youtube.com/watch?v=vLd6CoKsgRA

Victor Sofroni

Cu un clic în partea de sus dreapta a acestei pagini intră pe pagina de facebook a CUVÂNTUL-ui şi spune-ţi opinia, pune întrebări, dialoghează, distribuie să vadă şi prietenii tăi.

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker