Social

Care impozite şi preţuri vor crește în anul 2018?

Am auzit că se prevede la anul viitor să crească iar preţurile la benzină, la băutură, la ţigări şi că vor să ne pună impozite mari şi pe maşini. Dar iată vecinul mi-a spus că nu trebuie să ne mai temem că vom plăti impozite mari pe casele care au mai mult de 120 de metri pătraţi. E adevărat? De case cred că ar fi absolut corect. Eu, dacă am o casă veche în sat şi o căsoaie la 8 persoane şi depăşesc 120 de metri pătraţi, nu se pune cu un castel de la oraş, de un milion de lei.

Vasile Ceban, raionul Şoldăneşti  

Într-adevăr, în guvern au început dezbaterile privind politica bugetar-financiară a pentru anul viitor. Se pare că guvernul vrea să mărească impozitul pe avere și să obțină noi venituri prin mărirea accizelor la tutun și alcool, relatează europalibera.org citată de radioorhei.info.

Creşterile de preţuri la combustibil, ţigări şi alcool vor fi inevitabile, în condiţiile păstrării propunerilor de accize pentru 2018 în varianta în care figurează în actualul proiect. Dacă în prezent, pentru 1000 de țigări cu filtru acciza minimă este de 480 de lei, în 2018 va fi de minim 540 de lei. Acciza pentru o tonă de motorină va fi de 2092 de lei comparativ cu 1926 în prezent, iar pentru benzină creșterea este de 400 de lei pentru o tonă. La fel, continuă creșterea accizelor pentru țigări. Dar trebuie de spus că toate aceste creşteri au fost asumate de guvernele Republicii Moldova nu acum, ci în urmă cu câţiva ani, când puterea de la Chişinău s-a angajat să aducă, pas cu pas, accizele pe care le aplică acestor produse la cote comparabile cu cele regionale sau chiar europene.

Impozitul pe avere introdus în 2016 şi privit în general cu ochi critici în mediul experţilor, pentru că nu ar fi fost prea bine ţintit în adevăraţii bogaţi, se propune să fie extins în 2018 şi asupra automobilelor mai scumpe de 1,5 milioane de lei. În cazul imobilelor, diferenţa faţă de ultimii doi ani în care se aplică este ca să se renunţe la criteriul ce ţine de suprafața acestora, care nu trebuia până acum să depășească 120 de metri pătrați, și să se țină cont doar de valoarea imobilelor, adică să fie impozitate cele mai scumpe de 1,5 milioane de lei. Guvernul vrea astfel să aibă mai multe persoane ce vor fi supuse impozitării. Economiştii independenţi sunt totuşi tentaţi să-şi menţină viziunea critică asupra acestuia.

Dumitru Budianschi de la „Expert-Grup” crede că „în principiu, Republica Moldova are nevoie de un impozit pe lux. Însă din păcate aplicarea acestui impozit nu este foarte clară. Cum se va răsfrânge în continuare aducerea în masa impozabilă şi a automobilelor scumpe, vom vedea. Însă vreau să subliniez următorul lucru: dacă un automobil de 1,5 milioane de lei îl putem considera de lux, o casă de această valoare nu cred că poate. E aproape valoarea unui apartament pe care mulţi din cetăţenii noştri care lucrează peste hotare şi-l pot permite”, a opinat Budianschi.

Foto simbol protv.md

Cu un clic în partea de sus dreapta a acestei pagini intră pe pagina de facebook a CUVÂNTUL-ui şi spune-ţi opinia, pune întrebări, dialoghează, distribuie să vadă şi prietenii tăi.

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker