Evenimente

Coronavirus în Moldova! 10 întrebări și răspunsuri despre cum trăim acasă începând de luni

În contextul infecției cu noul coronavirus, autoritățile Republicii Moldova au impus o serie de restricții în activitatea mai multor instituții de stat, dar și private. 

Mai jos, prezentăm 10 întrebări și răspunsuri despre cum trăim acasă, începând de luni, 16 martie 2020. 

  1. Lucrează sau nu bugetarii în Republica Moldova?

DA! Toate instituțiile publice activează în continuare. Fiecare conducător este, însă, îndemnat să stabilească un program de activitate individual care să respecte la maxim normele de sănătate publică.

Igor Dodon: „Fără necesitate urgentă, nu ieșiți din casă. Agenții economici pot face regim special de lucru. Instituțiile de stat pot limita la maxim prezența angaților. Să iasă doar cei care sunt necesari – poliția, medicii, restul ar fi bine să limităm ieșirea în spațiile publice. Instituții de stat care prestează servicii o să lucreze în regim special.”

  1. Activează sau nu băncile din Republica Moldova? Ce companii își sistează activitatea?

Închiderea locurilor publice se referă la toate, cu excepția farmaciilor, magazinelor alimentare, stațiilor peco și băncilor comerciale. Acestea din urmă urmează să stabilească un program special de lucru și interacțiune cu clienții (persoane fizice și juridice).

Astfel, potrivit deciziei din 15 martie a Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică, sunt obligate să-și sisteze activitatea toate unitățile de comerț (mall-uri, piețe etc), restaurante, baruri, săli de sport, săli de concerte, teatre, cluburi, bazine de înot, cinematografe, muzee etc. Interdicția de activitate este în vigoare până la data de 1 aprilie 2020.

  1. Ce riscă cei ce nu respectă normele de carantină?

Amintim că săptămâna aceasta Guvernul a aprobat un șir de sancțiuni pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemiologice. În acest caz, dacă este pusă în pericol sănătatea publică, persoanele fizice riscă amenzi de la 22.500 la 25.000 de lei, iar persoanele juridice – de la 50.000 la 75.000 de lei. Normele au intrat deja în vigoare.

Ion Chicu: „Fac apel la cetățeni, culte religioase, instituții ale statului să conștientizeze riscul enorm al acestei epidemii. Săptămâna ce urmează e prioritară. După aceea, va fi foarte dificil să lucrăm cu efectele. Acum suntem încă la faza de prevenție. Aceste măsuri sunt absolut necesare. Dacă o să acționăm responsabil, perioada va fi depășită. Dacă nu, atunci perioada va fi una extinsă și consecințele vor fi dramatice. Cei care nu vor respecta, vor avea de plătit și vor fi sancționați dur. Nu-mi doresc acest lucru.”

  1. Pot să vin în țară dacă sunt peste hotare?

DA! Cetățenii Republicii Moldova pot intra și ieși din țară în această perioadă, dar doar pe cale terestră sau feroviară. De marți, 17 martie, transportul aerian va fi sistat în totalitate. De asemenea, mai multe puncte terestre și feroviare vor fi închise. În total vor activa doar 17 posturi vamale din totalul de 81. Vezi aici pe unde vei putea intra sau ieși din țară în perioada 17 – 31 martie. Atenție! Când decideți să porniți la drum verificați procedurile de trecere a frontierei aprobate de statele prin care urmează să treceți. Asta pentru a nu ajunge în situația celor 60 de moldoveni, blocați la granița austro-ungară.

  1. Va circula transportul public?

DA! Cel puțin până la ora actuală nu a fost adoptată nicio decizie de suspendare totală sau parțială a circulației transportului public interurban. Duminică, la Chișinău a fost sistat transportul public urban, dar acesta urmează să-și reia activitatea luni, pe 16 martie. Nu este exclus, însă, ca numărul curselor să fie micșorat sau să fie operate modificări în orarul acestora.

  1. Există posibilitatea să fie decretată stare de urgență? În ce condiții?

Potrivit legislației, decretarea stării de urgență în țară intră în competența Parlamentului, la inițiativa Guvernului sau președintelui țării.

Igor Dodon: „O să ne convocăm într-o ședință cu domnul prim-ministru și o să luăm decizia dacă venim cu o astfel de inițiativă și când. Multe din acțiunile care deja sunt lansate se prevăd în cazul situațiilor excepționale. Decizia o vom lua luni, 16 martie.”

  1. Există vreun impact economic al acestei crize de sănătate?

DA! Autoritățile dau asigurări că în buget sunt suficiente surse necesare pentru a acoperi toate cheltuielile prevăzute, achitarea de salarii, pensii, procurare de medicamente.

Sectorul privat, însă, deja resimte efectele. Mai multe asociații de profil solicită Guvernului să întreprindă măsuri urgente pentru a susține mediul de afaceri în contextul epidemiei globale de COVID-19. Multe IMM-uri vor suferi pierderi majore, unele își vor sista parțial sau complet activitatea, altele riscă să falimenteze. În special vor avea de suferit industriile de servicii și agrement, turism, horeca, comerț cu amănuntul, organizatorii de evenimente.

Urmează să vedem ce decizii va aproba Guvernul la acest capitol.

  1. Câte cazuri de infecție cu noul coronavirus au fost confirmate în RM?

Până în prezent, în Republica Moldova au fost confirmate oficial 23 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. Jumătate dintre acestea au fost anunțate într-o singură zi. Dodon: „Criza este gestionată corect de Minister, de Guvern, dar trebuie să fim conștienți că numărul celor infectați va fi în creștere.”

Potrivit informațiilor oficile, până în prezent nu a fost înregistrat niciun caz de deces provocat de infecția noului coronavirus.

  1. Unde sunt internate persoanele suspectate de infecție?

În prezent toate persoanele sunt internate la spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă” și Spitalul Clinic Republican din capitală (cazurile grave). Totodată, copiii suspecți (și mamele) sunt internați la Spitalul de boli contagioase pentru copii, iar cazurile grave merg la Institutul Mamei și Copilului. Iată care sunt spitalele pregătite să primească pacienți în cazul escaladării epidemiei de coronavirus în R. Moldova.

  1. Ce se întâmplă dacă pacienții nu mai încap în cele două spitale?

Autoritățile au pregătit ca rezervă un al cincilea spital. Este vorba de clinica nr. 2 a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cunoscut și ca: „Spitalul Feroviarilor”.

Coronavirus: Care este cel mai pesimist scenariu și cât de pregătit este Ministerul Sănătății

Viorica Dumbrăveanu: „Vom activa al treilea spital când nu vom mai avea locuri suficiente la Toma Ciorbă. Am evacuat toți pacienții de la Spitalul feroviarilor. El a fost supus procesului de dezinfectare, procesului de dotare cu echipamentele necesare și la necesitate va fi activat.”

Agora.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker