Social

Comitetul de subbazin al râului Ciulucul Mic şi-a trasat noi sarcini

Reprezentanții Consiliilor Raionale Telenești, Sângerei și Fălești, Inspectoratului pentru Protecția Mediului, primari, activiști s-au întrunit recent la cea de-a treia ședință a Comitetului subbazinal al râului Ciulucul Mic desfăşurată de Consiliul Raional Telenești, Asociația Obștească „EcoVisio” și Asociația COPE ”Dialog”.

Scopul ședinței a fost asigurarea continuității procesului de promovare și implementare a principiilor Managementului Integrat al Resurselor de Apă în bazinul râului Ciulucul Mic, inclusiv integrarea noilor membri ai Comitetului.

Întrunirea a avut şi o componentă de realegere a conducerii comitetului.În calitate de președinte al Comitetului de subbazin al râului Ciulucul Mic a fost ales Alexandru Isac, vicepreședintele raionului Telenești, vicepreședinți – Ion Bârsanu, vicepreședintele raionului Sângerei și Victor Cimpoieș, reprezentant al raionului Fălești.  Funcția de secretar al Comitetului a fost preluată de AO COPE ”Dialog” din satul Chișcăreni, raionul Sângerei.

În cadrul Comitetului au fost create trei grupuri de lucru, responsabile de domeniile: 1) animale și resursele de apă (locurile de adăpat); 2) respectarea regimului hidrologic (baraje, gestionarea iazurilor) și 3) crearea și mentenanța fâșiilor forestiere de protecție a malurilor, măsuri de împădurire.

 Ședința a fost organizată în cadrul proiectului “Asigurarea continuității măsurilor de protecție și restabilire ecologică a râului Ciulucul Mic”, implementat în baza grantului oferit din Proiectul SDC-ADA ”Consolidarea cadrului instituţional în sectorul de apă şi sanitaţie în Republica Moldova”.

Alexandru Isac, vicepreședintele raionului Telenești a menționat importanța asigurării continuității activităților practice și de conștientizare în bazinul râului. Cu suportul oferit de Agențiile de Dezvoltare din Austria și Elveția poate fi dat un nou start acțiunilor de reabilitare ecologică și protecție a bazinului râului Ciulucul Mic.

Tudor Tutunaru și Ion Bârsanu au menționat că râul Ciulucul Mic în ultimii ani a degradat tare din cauza comportamentului omului și au mulțumit AO „EcoVisio” pentru implicarea în 2019 a cetățenilor la plantarea copacilor în parcul din Sângerei, pe malurile râului Ciulucul Mic, în teritoriul comunelor Bilicenii Vechi și Chișcăreni. Dar au mai rămas probleme destule legate de înnămolirea albiei râului, creșterea stufului, amplasarea gunoiștilor pe malurile lui, lipsa fâșiilor de protecție, construcția de diguri pe cursul râului.

Victor Cimpoieș, director AO ”Cutezătorul” din raionul Fălești, a remarcat că pe teritoriul raionului își iau începutul toate cele 3 Ciulucuri, a vorbit despre importanța mare a acestui proiect și despre faptul că e necesar de găsit metode noi de motivare a oamenilor să planteze pomi și arbuști, apoi să păstreze ceia ce au plantat.

Gabriela Isac, coordonatoare de proiect la AO ”EcoVisio” a vorbit despre activitățile desfășurate în anii 2018-2019 și ce se planifică pentru anul 2020.

Silvia Țurcanu, reprezentanta AO COPE ”Dialog” s-a referit la importanța implicării fiecărui cetățean în reabilitarea râului Ciulucul Mic. Dna Țurcanu a mulţumit AO „EcoVisio” pentru încrederea acordată AO COPE „Dialog” și a menționat că, fiind amplasată în mijlocul bazinului râului, această organizație va avea grijă ca activitățile să fie realizate la cel mai înalt nivel, comunicarea pe proiect să fie eficientă, să fie create un grup închis și un grup deschis pe Facebook, unde să fie amplasata toată informația legată de implementarea proiectului. Este bine ca mai multe activități să fie transmise on-line, ca membrii grupurilor să scrie comentarii, să contribuie la mărirea grupului.

În raionul Sângerei activează un grup local de acțiune, care poartă denumirea de ”Hora Ciu-lucului” și aceasta nu este întâmplător. Se vrea ca despre Ciuluc să se vorbească cât mai mult, să fie tras un semnal de alarmă, fiindcă tot ce se face acum pentru râu este lupta noastră pentru existența lui.

În cadrul proiectului a fost preconizată și organizarea unui Festival al râului Ciuluc (sfârșitul lunii mai – începutul lunii iunie anul curent), care va atrage atenția asupra râului și va informa societatea asupra problemelor nerezolvate. Locul de desfășurare a Festivalului va fi selectat în timpul apropiat.

Următoarea ședință a Comitetului de subbazin a fost planificată preventiv pentru luna iunie 2020. 

Reporter ”C”

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker