Social

Ce a promis Dodon şi cu cât vor fi indexate pensiile

Dragă redacţie! Abonez de mulţi ani CUVÂNTUL, pentru că găsesc în acest ziar multă informaţie interesantă şi utilă. Atunci când ceva nu cunosc sau nu înţeleg, tot la dumneavoastră vin după ajutor. Şi niciodată nu mi s-a refuzat. Sper şi de data aceasta să mă dumiriţi, pe mine şi multă altă lume de teapa mea: ce va fi totuşi cu pensiile noastre, când şi cum vor fi indexate, că la majorări nu mai sperăm?

 În ultimele luni, mai ales după instalarea Guvernului Chicu, am auzit multe promisiuni. Mai întâi preşedintele Dodon ne asigura că, începând cu 2020, toate pensiile vor fi indexate de două ori, la 1 aprilie şi 1 octombrie. Apoi tot el a mai promis că pensiile celor care continuă să muncească după pensionare 10 ani şi mai mult se vor majora din octombrie cu 15%. După un timp am auzit că la 1 aprilie 2020 vor fi indexate toate pensiile, dar la 1 octombrie – doar a celor care primesc cele mai mici pensii. În decembrie 2019 am citit că Parlamentul a decis că anul curent vor fi indexate pensiile a 430 mii de pensionari de două ori, primăvara şi toamna, cu câte 4,8 %, adică în total cu 9,6%. Zilele acestea însă am auzit că guvernarea iarăşi a modificat legea, reducând cotele indexării pensiilor. Puteţi să ne oferiţi o informaţie corectă, credibilă, la ce totuşi să ne aşteptăm?

Vasile Cojocaru, or. Şoldăneşti

Redacţia a readresat această scrisoare deputatului PAS Radu Marian, rugându-l să comenteze problema abordată de cititorul nostru. Iată cea ne-a răspuns dumnealui:

– Domnul are dreptate. În august, președintele Dodon a venit cu o inițiativă legislativă privind dubla indexare de care ar beneficia majoritatea pensionarilor, gradual până în 2022. Aceasta prevedea ca, din 2021, să aibă loc indexarea tuturor pensiilor mai mici de 3.452 de lei, iar din 2022 – ale tuturor pensiilor mai mici de 5.178 de lei.

Dar în decembrie 2019, printr-un amendament al deputatului socialist Odnostalco, s-a ciopârțit inițiativa lui Dodon – de indexarea pensiilor vor putea beneficia doar vârstnicii ale căror pensii nu depășesc suma de 1.726 de lei, sau doar cei a căror pensie este sub minimul de existență. Conform prevederilor votate în decembrie – urmau să fie indexate pensiile sub minimul de existență, de 2 ori pe an. Cu 4.8% în aprilie (indicele prețurilor de consum pentru ultimii 3 ani), și tot cu 4.8% în octombrie. 9.6% în total pentru aproximativ 400.000 de pensionari. La o pensie de 1500 de lei, asta înseamnă 72 de lei în aprilie şi 72 de lei în octombrie.

Săptămâna trecută însă în Parlament această prevedere iarăşi a fost modificată: în aprilie pensia se va indexa cu 4.8%, iar în octombrie – cu mărimea cotei inflației pentru primele 6 luni din 2020. Prognoza Ministerului Economiei şi Infrastructurii pentru primele 6 luni este de 3%. Deci în octombrie indexarea va fi mai mică cu 1.8 puncte procentuale. În cazul unei pensii de 1500 de lei asta înseamnă cu 27 de lei mai puțin.

Mai mult decât atât, modificările presupun mult mai puțini bani pentru cei mai săraci pensionari în 2021 şi 2022 și așa mai departe. De ce? Pentru că dubla indexare a lui Dodon – după formula indexăm de 2 ori pe an, dar în jumătate, va intra pe deplin în vigoare în 2021. În varianta precedentă a proiectului de lege, în 2021  indexarea în aprilie ar fi fost de 4.7% (media pe ultimii 3 ani) și în octombrie 4.7%. Acum, o dată cu noua lege, indexarea va fi cu aproximativ 2.7% în aprilie (în loc de 4.7%) și vreo 3% în octombrie (în loc de 4.7%).

Recomand celor interesaţi să urmărească pe reţelele de socializare discursul în Parlament la această temă al colegului nostru Dan Perciun: https://www.facebook.com/dan.perciun.5/videos/10158443366908623/

Pentru conformitate, Tudor Iaşcenco

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker