Uncategorized

Ședința Consiliului Municipal Orhei: mai mulți consilieri au lipsit, iar unul a părăsit sala

Şedința extraordinară recentă a Consiliului Municipal Orhei a fost marcată de absența mai multor consilieri și părăsirea sălii de către consilierul Sergiu Aga. În amiaza zilei au fost programate ședințele celor patru comisii de specialitate, la care s-au prezentat doar 13 din cei 27 de consilieri. Din acest motiv Comisia drept nu a avut cvorumul necesar pentru a aviza proiectele de decizie.

Potrivit radioorhei.info, în startul ședinței, stabilit pentru ora 17:00, în sală și-au făcut apariția și alți aleși locali, numărul acestora crescând până la 21. La puțin timp după debutul ședinței, aceasta a fost părăsită de consilierul independent Sergiu Aga, nemulțumit de ritmul alert al examinării deciziilor.

În total aleșii locali au examinat 10 proiecte de decizie, indicate în dispoziția de convocare a ședinței și 3 proiecte de decizie suplimentare, care le-au fost prezentate ulterior. Printre documentele aprobate se numără cele privind numirea în funcţie şi stabilirea salariului de aproape 28 mii lei unui nou director-interimar la SA „Regia Apă-Canal Orhei”, aprobarea unui contract de sponsorizare de cca 400 mii euro cu un ONG înființat o lună în urmă ș.a.

 

Autoritățile vor să încheie un contract de sponsorizare de cca 400 mii euro cu un ONG înființat o lună în urmă

 Consilierii Partidului Șor din Consiliul Municipal Orhei au votat în ședința din  5 martie o decizie prin care au aprobat încheierea unui contract de sponsorizare între Primăria Orhei și Asociația Obștească ”Proiecte Sociale pentru Moldova”. Valoa-rea sponsorizării este de aproape 398 mii de euro, care vor fi transferați lunar primăriei Orhei în rate a câte 18-19 mii de euro, timp de 19 luni. Banii sunt destinați pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere, relatează radioohei.info.

În nota informativă a documentului se spune că acesta a fost elaborat în urma negocierilor primarului municipiului Orhei cu Asociația Obștească din cauza că bugetul municipiului nu poate acoperi în termeni restrânși cheltuielile pentru proiectele legate de infrastructura rutieră.

Proiectul de decizie și contractul de sponsorizare prezentat consilierilor nu a trecut prin procedura de consultări publice, nefiind anunțată procedura de elaborare a acestuia, termenul până la care pot fi adresate propunerile și persoana căreia acestea pot fi transmise. Proiectul de decizie nu a fost afișat pe panoul informativ din preajma Primăriei.

Cu toate acestea, documentul este însoțit de sinteza obiecțiilor și propunerilor în care se afirmă că asupra acestuia nu a parvenit nici o propunere.

Asociația Obștească ”Proiecte Sociale pentru Moldova”, care se obligă să ofere banii, a fost înregistrată pe 3 februarie 2020 și are adresa juridică într-un oficiu al Întreprinderii Municipale Hotelul ”Codru” din Orhei, condus de reprezentantul Partidului Șor, Leonid Nauc.

Președintele Asociației este Sergiu Șargu, iar în componența Consiliului de Administrare mai intră Fanea Mikulinskaia și Victor Terente.

Fanea Mikulinskaia se numără printre cofondatorii Companiei de Asigurări mixtă moldo-rusă „Afes-M” S.R.L, alături de „Aerocom” SRL, ÎS „Air Moldova”, „Eristal-Prim” SRL, „Renan” SRL și R.S.O „Афес”.

În anul 2018, Fanea Mikulinskaia era președintă a Consiliului de Supraveghere al „Klassika Asigurări”, o companie controlată de familia Şor și în conducerea căreia intrau Denis Ulanov, actual deputat al Partidului Șor și Viorel Melnic, fost deputat, consilier pe principii obștești al primarului Ilan Șor și partenerul acestuia de afaceri.

 

Noul director-interimar al SA „Apă-Canal Orhei” va avea un salariu lunar  de aproape 28 mii lei

Consilierii municipali au aprobat zilele trecute decizia privind numirea în funcție de director-interimar al SA „Apă-Canal Orhei” a lui Vitalie Carp. Potrivit viceprimarei Cristina Cojocaru, la care face referire radioohei.info, funcția a devenit vacantă după ce Mihail Chiperi a renunțat la aceasta.

Solicitată de consilierul PAS, Igor Harea, să spună de ce nu s-a organizat un concurs pentru funcția dată, Cojocaru a declarat că legislația nu prevede acest lucru, iar candidatura lui Carp este cea mai optimă.

Tot Igor Harea a insistat ca Vitalie Carp să-și facă măcar o prezentare. Astfel noul director-interimar a declarat că a absolvit Universitatea de Studii Economice și Universitatea Tehnică în domeniul livrărilor de gaze, 2 ani a lucrat în cadrul Ministerului Economiei la Agenția Achiziții Publice, 15 ani a activat în calitate de șef al serviciului vânzări în compania „Petrom” și 4 ani a fost director la „Transautogaz” fondată de „Moldovagaz”.

La propunerea președintei fracțiunii Partidului Șor, Tatiana Gorea, salariul lunar al lui Vitalie Carp a fost stabilit în cuantumul a 4 salarii medii lunare pe economie pentru anul precedent. În anul 2019, salariul mediu pe economie a constituit 6975 lei, ceea ce înseamnă că Vitalie Carp va primi lunar aproape 28 de mii de lei.

De menționat că salariul predecesorului său, Mihail Chiperi a fost stabilit în cuantum de cca 12 mii de lei, iar Victor Perțu, care a ocupat funcția în perioada 2015-2019, primea între cca 12 și 15 mii de lei lunar.

În imagine: Vitalie Carp

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker