EvenimenteRezina

Alegătorii încearcă să ia sub control Consiliul Orăşenesc Rezina

În ultimul timp, rezinenii manifestă mai mult interes ca înainte față de activitatea administrației orașului, se implică tot mai activ în procesul decizional. La ședința din 9 martie c., de exemplu, au participat destul de cointeresat câteva zeci de cetățeni. Un grup mare de locuitori ai suburbiilor Ciorna și Boșernița s-au arătat indignați de tergiversarea timp de aproape un an a soluționării problemei circulației transportului de pasageri în teritoriul primăriei. Reprezentanții acestor localități sunt de părerea că toată vina o poartă Consiliul Orășenesc, care în loc să se axeze pe grijile și nevoile comunei, ale cetățenilor, este preocupat mai mult de niște interese de grup și reglări de conturi. După ce şi-au expus cerinţele întrun schimb de replici tăioase cu unii dintre consilieri, grupul de cetățeni din Ciorna și Boșernița, nemulțumiți că nu sunt ascultaţi şi doleanţele lor sunt neglijate, au părăsit sala.

 

Raportul care a şocat asistenţa

Pentru sesiunea ordinară din 9 martie c. a Consiliului Orășenesc Rezina Primăria a propus o agendă destul de voluminoasă. Consilierul PAS, Mihai Doni a venit cu modificări cardinale, propunând excluderea din agendă a circa jumătate din chestiuni. După discuții controversate timp de peste o oră a fost totuși aprobată ordinea de zi, ca bază servind varianta propusă de Primărie, cu anumite modificări propuse de consilieri PAS și PPEM.

Astfel, la propunerea consilierului Ion Ciorbă, de exemplu, în agendă a fost introdusă chestiunea privind repartizarea mijloacelor bănești alocate din Fondul rutier național pentru reparația în anul curent a drumurilor din comuna Rezina. Iar conform insistenței fracțiunilor PAS și PSRM ședința a început cu examinarea raportului Comisiei de cenzori de la Întreprinderea Municipală „Servicii Comunal-Locative” privind rezultatele controlului activității economico-financiare a administrației întreprinderii în ultimii 4 ani.

În oraș de mai mulți ani se vorbeşte că la această întreprindere situația ar fi critică, s-ar comite fel de fel de abuzuri, fărădelegi de către persoane din administrația ei. Cetăţenii discută activ aceste aspecte în special în grupurile „Rezina în pericol” şi „Rezina Info”, pagina Ziarul CUVÂNTUL de pe Facebook. Dar informația prezentată de Stepanida Druță, președinta Comisiei de cenzori nou-aleasă acum câteva luni, a șocat asistența. Un articol aparte despre cele stabilite de cenzorii de la ÎM „Servicii Comunal-Locative” vom publica în numărul următor, aici vom menționa doar că, după audierea raportului, consilierii au decis să ia act de informația Comisiei de cenzori şi să transmită Ministerului Finanţelor şi organelor de drept materialele respective pentru derularea unei anchete.

 

Rectificarea bugetului: poziţii controversate

Dintre chestiunile din agendă cele mai controversate discuţii au trezit cea care viza rectificarea bugetului oraşului pentru a. 2020, acordul de primire în proprietatea oraşului a unor bunuri materiale, acordarea ajutorului financiar unic cetăţenilor din teritoriu ş.a.

Proiectul de rectificare a bugetului oraşului a fost examinat pe puncte aparte. Primăria a propus spre repartizare din fondul disponibil al bugetului oraşului suma de 2 milioa-ne  215 mii de lei. Cele mai mari sume, aproape fără dezbateri, au fost alocate în calitate de contribuţii la implementarea proiectelor finanţate de Guvernul României – acestea vizează lucrări de reparaţie la Grădiniţele nr. 6 (591,3 mii de lei) şi nr. 2 (366,2 mii de lei) din oraş şi de UE – renovarea iluminatului public pe sectorul str. Lomonosov, podul peste Nistru (214,6 mii de lei). Pentru gazoductul de presiune joasă în Stohnaia au fost repartizaţi 389,1 mii de lei; pentru dezvoltarea serviciului de cantină socială – 98 mii de lei, pentru plata indemnizaţiilor consilieri-lor orăşeneşti – 86,5 mii de lei etc.

Două puncte din lista propusă de primărie n-au întrunit numărul necesar de votur: 376,3 mii de lei datorie pentru lucrările efectuate la construcţia staţiei de epurare a apelor reziduale;  42,2 mii lei pentru responsabilul tehnic la construcţia  staţiei de epurare şi montarea instalaţiilor de pretratare mecanică şi 18.5 mii lei – pentru expertiza tehnică a obiectului dat înainte de a se proceda la etapa a treia a construcţiei acestui obiect.

În schimb, 21 de consilieri au susţinut propunerea primăriei de a majora partea de venituri şi cheltuieli a bugetului oraşului cu suma de 4,1 milioane de lei din transferurile capitale cu destinaţie specială de la Fondul Ecologic de Stat pentru montarea instalaţiilor de pretratare mecanică la staţia de epurare. Primarul Simion Tatarov a atenţionat consilierii că, dacă nu vor fi achitate datoriile faţă de antreprenor şi responsabilul tehnic, nu se va face expertiza tehnică şi tehnologică a staţiei de epurare, Fondul Ecologic nu va aloca cei 4,2 milioane de lei pentru etapa a III-a a construcţiei staţiei. Dar consilierii nu au dorit să-şi schimbe poziţiile.

 

Donaţii neacceptate

Consiliul Raional Rezina s-a adresat către Consiliul Orăşenesc cu propunerea să primească în proprietatea sa valorile lucrărilor de reparaţie a imobilului Azilului pentru bătrâni (299 mii de lei), de ventilare şi termoficare, de reparaţie şi schimbare a tâmplăriei operate în sala de conferinţe de la nivelul II al Palatului raional de cultură, clădirile respective fiind proprietatea administraţiei oraşului. Deoarece Consiliul Raional n-a însoţit propunerea cu actele confirmative, iar şefii Direcţiei Servicii Sociale şi Protecţia Familiei şi Secţiei Cultură nu s-au prezentat la şedinţa Consiliului pentru a da explicaţii vizavi de aceste cheltuieli, Consiliul Orăşenesc a refuzat propunerea, “pentru ca să nu se întâmple ca în cazul cu havuzul”, a replicat primarul.

 

Cererile de ajutoare financiare vor fi verificate de o comisie specială

Alt proiect de decizie care a generat dezbateri controversate a fost cel “Cu privire la alocarea ajutorului financiar unic cetăţenilor din teritoriul administrat” şi care viza 174 de cereri şi alocarea din fondul de rezervă a 198 mii de lei. Mai mulţi consilieri au fost de părerea că practica existentă în ce priveşte alocarea acestor ajutoare este una vicioasă şi trebuie revăzută. “Unele persoane din an în an vin cu cereri la Primărie şi noi le acordăm ajutoare, de care nu beneficiază alţii mult mai nevoiaşi şi modeşti, care nu se încumetă să depună asemenea cereri”, motiva un consilier.

În susţinerea acestuia alt consilier a propus ca să fie acordate ajutoare numai pentru acoperirea cheltuielilor de înmormântare, excluzându-le pe cele cu argumentul “pentru tratament”. Până la urmă consili-erii au ajuns la concluzia că votează proiectul prezentat (care prevedea că autorilor a 8 cereri li s-a refuzat pentru că au beneficiat de asemenea ajutoare în anul trecut), dar în continuare toate cererile de ajutor financiar vor fi examinate minuţios de o comisie care a şi fost formată din consilieri şi colaboratori ai Primăriei.

Tudor Iaşcenco

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                   

                                                                                                              

 

 Acest  material este realizat în cadrul proiectului „Anticorupție și integritate” implementat de AO „NUFĂRUL” în  parteneriat cu PP „Cuvântul” și Primăria or. Rezina. Proiectul dat este componenta proiectului „Consolidarea statului democratic de drept: contribuţia societăţii civile” susţinut financiar de Ambasada Regatului Ţărilor de Jos (programul de granturi mici al  Transparency International – Moldova).  Opiniile exprimate în acest document nu coincid în mod neapărat cu cele ale TI-Moldova și ale donatorului.

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker