Social

Noul coronavirus. Care-i situaţia în provincie?

O profesoară din raionul Șoldănești următoarele două săptămâni le va petrece izolată la domiciliu. Așa a decis dumneaei după întoarcerea din Italia, unde s-a aflat doar câteva zile.  Pentru că nimeni nu ar fi avertizat-o că ar putea fi infectată cu coronavirus și s-ar cuveni un timp să se afle în regim de carantină, după revenirea din Italia profesoara s-a prezentat la ore. Dar după ce un grup de părinți a bătut alarma, adresându-se și la redacție, profesoara, din propria inițiativă, și-a luat concediu neplătit și va sta acasă.

 

Solicitat de redacție să comenteze cazul respectiv, Vadim Grosu, responsabil la Centrul de Sănătate Publică Orhei (pentru raionul Șoldănești), ne-a comunicat că nu este la curent cu acest caz. Totodată, sursa citată a ținut să precizeze că actualmente ei monitorizează șase persoane din raion revenite la baștină din Italia în același avion cu persoana purtătoare de coronavirus care a fost internată pentru tratament în Spitalul Clinic Republican. 

În raionul Rezina, potrivit datelor Centrului de Sănătate, în dimineaţa zilei de 11 martie erau luate la evidenţă 46 de persoane revenite de peste hotare, inclusiv 41 – din Italia, 3 – din Germania şi 2 – din România. “Informaţia despre numele şi adresele persoanelor ce sosesc din ţări unde bântuie virusul Covid-19 o primim de la Centrul de Sănătate Publică, care la rândul lor o au de la organele de stat de la frontieră. Toate aceste persoane timp de 14 zile vor fi monitorizate de medicii de familie şi sunt informate cum să se comporte ca să nu-şi pună în pericol viaţa proprie şi să devină o sursă de pericol pentru alţi cetăţeni.

Deocamdată nu avem nici un suspect de infectare cu noul coronavirus (COVID-19)”, a relatat pentru CUVÂNTUL directoarea Centrului de Sănătate Rezina, Silvia Popov. Dumneaei a mai menţionat că, din păcate, informaţia parvenită de la Centrul de Sănătate Publică nu-i deplină, pentru că nu toţi cei care trec frontiera sunt înregistraţi în modul cuvenit. “În comuna Lalova, de exemplu, zilele trecute lucrătorii medicali singuri au depistat 2 persoane venite de peste hotare, care nu figurau în lista generală. Asemenea abateri pot să ne coste scump”, a mai adăugat dna Popov.          

În R. Moldova până miercuri au fost confirmate 3 cazuri de coronavirus. Toate persoanele respective au venit infectate din Italia. Una este internată la Spitalul Clinic Republican, altele două, în vârstă de 60 de ani, sunt internate la Spitalul „Toma Ciorbă”, starea lor de sănătate fiind de gravitate medie.

Ex-ministra Sănătăţii, Ala Nemerenco îndeamnă autorităţile, inclusiv cele  medicale, să lărgească aria persoanelor testate. “Cu cât mai multe persoane de contact sau venite direct din focare vor fi testate, cu atât mai multe rezultate pozitive vor fi. Cu cât mai multe cazuri noi vor fi depistate, la care li se vor aplica imediat măsuri necesare de izolare, cu atât mai repede poate fi oprită răspândirea infecției”, menţionează dna Nemerenco.

Între timp, pentru a preveni răspândirea virusului, Comi-sia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis suspen-darea activităţii tuturor instituțiilor de educație preșcolară și școlară cu începere de la 11 martie. Anunțul a fost făcut de ministra Sănătății, Muncii şi Protecţiei Sociale, Vio-rica Dumbrăveanu, iar ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Corneliu Popovici a emis ordinul respectiv. Ministra Dumbrăveanu a precizat că măsura dată a fost luată pe o perioadă de până la 23 martie și că universitățile deocamdată vor continua să activeze.

„Air Moldova” a suspendat zborurile spre Italia, scrie unimedia.info cu referire la un comunicat al companiei. „Înțelegem îngrijorarea pasagerilor care au planificat călătorii în timpul apropiat, astfel compania „Air Moldova” vine în întâmpinarea acestora şi permite schimbul de dată gratuit pentru biletele emise pentru perioada de zbor 12.03.2020 – 31.03.2020, pentru o perioadă de 30 de zile de la data reluării zborurilor spre/din Italia. Pasagerii care au bilete procurate pentru această perioadă sunt rugați să apeleze call centrul companiei la numărul de telefon 022830830. Compania „Air Moldova” va oferi informații actualizate în funcție de evoluția situației”, se arată în comunicat.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker