Știri

Persoanele care nu vor respecta măsurile de prevenire sau combatere a bolilor epidemice riscă amenzi de până la 50 de mii de lei sau închisoare de până la 3 ani

Persoanele care nu vor respecta măsurile de prevenire sau combatere a bolilor epidemice riscă amenzi de până la 50 de mii de lei sau închisoare de până la 3 ani. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat astăzi de Guvern, în contextul codului portocaliu de infecție cu COVID-19.

Totodată, cei care vor prezenta date false sau incomplete la completarea fișei epidemiologice riscă amenzi de până la 25.000 de lei.

Această sancțiune a fost impusă după ce mii de cetățeni ai Republicii Moldova, care au intrat în țară în ultima perioadă, au indicat informații false în fișele epidemiologice îndeplinite.

Astfel, a fost înăsprită sancțiunea pentru nerespectarea măsurilor de prevenire sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a provocat răspândirea unei asemenea boli se vor pedepsi (pedeapsa maximă) cu amendă în mărime de până la 1000 de unităţi convenţionale, adică până la suma de 50.000 de lei, sau cu închisoare de până la 3 ani.

Până acum, aceste fapte erau pedepsite cu o sancțiune de până la 750 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 1 an.

Aceleași fapte care au cauzat din imprudenţă vătămarea gravă sau medie a sănătăţii sau decesul persoanei se vor pedepsi cu închisoare de până la 7 ani. Până acum pedeapsa în acest caz era pușcărie de până la 5 ani.

De asemenea, proiectul de lege completează Codul Contravențional al Republicii Moldova cu un nou articol întitulat „Nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice”.

Asfel, se va sancționa cu amendă de la 450 la 500 de unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 1000 la 1500 de unități convenționale aplicată persoanei juridice, în cazul în care persoanele nu vor respecta măsurile de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol de contaminare populația.

Prezentarea intenționată falsă sau incompletă a datelor ori refuzul de a prezenta datele necesare completării fișei epidemiologice va fi sancționată cu amendă de la 450 la 500 unități convenționale.

Totodată, proiectul propune și modificarea Lege privind protecția datelor cu caracter.

Modificările vizează în posibilitatea prelucrării datelor cu caracter personal de către cadrele medicale, instituțiile medico-sanitare și personalul medical al acestora, reprezentanții organelor de stat în a căror sarcină este atribuită asigurarea securității publice, dacă se urmărește scopul de a asigura reducerea riscului de declanșare sau gestionarea stării de urgență de sănătate publică, dacă aceasta a fost declanșată.

În acest sens, pentru prelucrarea datelor cu caracter personal nu va fi necesară autorizația Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal.

Sursa: jurnal.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker