Evenimente

Ala Nemerenco: Niște măsuri, pe care ministerul dacă va dori, le va prelua

 Emisiunile trec repede și nu reușești niciodată să spui ce ai planificat, mai ales că prezentatorul are întrebările sale.

Fără niciun comentariu (sa nu supăr pe cei cu mustul), o să las aici niște măsuri, pe care ministerul dacă va dori, le va prelua.

 

 1. Fișa epidemiologică:

– adăugați în roșu sub asterisc trimiterea la codul administrativ și penal și faptul că cel ce o îndeplinește se face pasibil de pedeapsă pentru uz de fals dacă indică date eronate

– adăugați IDNP-l

– pentru prelucrarea mai rapidă a fișelor la ANSP implicați în voluntariat studenții de la medicină, anul 5-6.

 

 1. Asigurați nu doar reanimația, dar și medicii de familie și personalul de pe ambulanțe cu echipament medical de protecție.

 

 1. Pregătiți urgent pentru utilizare spitalul nou TBC din Vorniceni cu 240 paturi, despre existența căruia am anunțat toamna. Dispune de paturi de reanimare, sistem de ventilare specială pentru Infecții, condiții bune, saloane separate, totul e nou. Nu este dat în exploatare, dar se poate de emis o decizie de Guvern care ar face excepție. E necesar doar în mod urgent de schimbat conducta de apă care vine spre clădire – are un debit foarte mic și ajunge greu la et. 3 din cauza diametrului mic al țevilor. Se poate de schimbat în câteva zile. Personalul va face naveta cu autocare care vor circula din Chișinău.

 

 1. Procurați urgent ventilatoare pentru respirație asistată și monitoare – insuficiența lor a fost relatată în China, Italia, acum și Marea Britanie. Conform datelor, pînă la jumătate din toți cei spitalizați ar putea avea nevoie de ventilare.

 

 1. Procurați isolete. La un timp anume o sa vă prindă bine. Nu vă orientați după Ebola.

 

 1. Procurați urgent mai multe teste de laborator. 460 categoric nu sunt suficiente. Și nici chiar 1000.

 

 1. Lărgiti aria persoanelor testate. Cu cât mai multe persoane de contact sau venite direct din focare vor fi testate, cu atât mai multe rezultate pozitive vor fi. Cu cât mai multe cazuri noi vor fi depistate, la care li se vor aplica imediat măsuri necesare de izolare, cu atât mai repede poate fi oprită răspândirea infecției.

 

 1. Medicii de familie zilnic să raporteze situația din focarele monitorizate la domiciliu (se poate și prin telefon) cu indicarea datelor intr-o fișă specială care și ea zilnic e raportata la ANSP.

 

 1. Introduceți reguli stricte de carantină – interziceți vizitatorii absolut în toate spitalele și instituțiile specializate din țară (aziluri de bătrâni, case de copii tip internat, penitenciare).

 

 1. Interziceți orice eveniment cu participare mai mare de 1000 persoane.

 

 1. Asigurați toate școlile din țara cu săpun și dezinfectant în cantități suficiente.

 

 1. Verificați prin subdiviziunile locale ale ANSP cum are loc prelucrarea transportului public cu dezinfectant după fiecare rută (troleibuze, autobuze, microbuze de pe rutele municipale, raionale și interurbane), atât celor publice cât și a companiilor private.

 

 1. Recomandați universităților și colegiilor să facă modificări în orarul de studii pentru a evita lecțiile de tip amfiteatru cu mulți studenți în favoarea orelor cu auditoriu mai mic.

 

 1. Recomandați instituțiilor publice cu muncă care poate fi realizată de la domiciliu, să treacă la aceste forme de activitate.

 

 1. Utilizați trecerea VIP la aeroport pentru pacienții preluați de pe zboruri. Lăsați grija pentru VIP-rile naționale pentru vremuri mai bune.

 

 1. Comunicarea – de eficiența ei depinde enorm controlul maladiei:

– dezvoltați urgent un Plan de Acțiuni pe Comunicare în situații de criză

– dezvoltați o comunicare proactivă și nu justificativă

– plasați pe ore buletine informative pe paginile MSMPS cu informația: nr. cazuri de infecție cu coronavirus; nr. persoane spitalizate cu suspecție; nr. persoane în carantină la domiciliu; nr. persoane în carantină instituționalizată, nr. teste efectuate (utilizați infografice simple)

– creați audio/video spoturi cu promovarea cunoștințelor despre prevenirea infecției, pe care să le prea toate posturile de radio și TV

– dezvoltați un parteneriat cu mass media scrisă și cea on-line pentru ca să plaseze informația despre măsurile de prevenire a infecției

– nu asigurați populația că totul e bine, dar informați-i corect ce se întâmpla și la ce să se aștepte

– fiți transparenți și sinceri.

 

E un Plan de Acțiuni scurt. Scris rapid. Care are nevoie neapărat de un buget. Fiți deschiși și cooperați. Mobilizați oamenii să vă ajute. De acțiunile voastre depinde sănătatea noastră, a tuturora. Indiferent de viziuni, supărări și critici. Fiți mai raționali.

Poze: spitalul din Vorniceni.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker