EvenimentePolitic

Nicu Popescu: Acordul de guvernare PD-PSRM ar putea conține o anexă secretă privind federalizarea R. Moldova

Fostul ministrul al Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Nicu Popescu, atrage atenția că acordul de guvernare dintre PSRM și PD ar putea să conțină o anexă secretă care ar prevedea federalizarea R. Moldova. Acesta admite că existența unei asemenea anexe va fi negată de majoritatea PSRM – PD, însă vrea să vadă un punct de vedere al noii coaliții privind reglementarea conflictului transnistrean.

„Asistăm la chinurile transformării guvernului Dodon 1 în Dodon 2. Unul dintre obiective ține și de retușarea cosmetică a politicii externe: acordarea „echilibrismului” virtual a unor ușoare tente de „proeuropenism” virtual. Mă tem că aceste mutații nu vor rezolva problema de fond a politicii noastre externe și anume credibilitatea zero a procesului de reforme de la Chișinău. Credibilitate zero în eliminarea schemelor de corupție. Credibilitate zero a reformei justiției. Credibilitate zero a dorinței de a dezvolta economia țării prin crearea unor condiții corecte pentru investitorii străini necesari pentru a dezvolta țara noastră și pentru a crea locuri de muncă sigure și bine plătite”, arată acesta într-un comentariu postat pe Facebook.

De asemenea, Popescu precizează că la preocupările crescânde ale partenerilor noștri externi începe să se adauge și suspiciunea că alegerile din toamnă nu vor fi nici libere, nici corecte.

„Se va încerca fraudarea acestora prin voturile din regiunea transnistreană și prin tactici de minimizare a votului în diaspora. Până la urmă, de la faptul că până acum s-a mimat politica externă echilibrată, iar acum se va mima o politică ușor mai proeuropeană. Dar datele nu se vor schimba. Poți schimba miniștrii, dar dacă nu schimbi modul de a guverna țara – departe nu ajungi nici în politica internă, nici mai ales externă”, mai spune acesta.

Fostul ministru vorbește despre existența unor anexe secrete la acordul de coaliție PD-PSRM.

„Știm că anterior, în vară, PD și PSRM negociau o anexă secretă cu prevederi dictate de la Moscova privind reglementarea transnistreană. Prevederi care urmau să transforme de facto Moldova într-o federație. Cu siguranță existența unor astfel de anexe va fi negată, dar eu aș fi curios în ce măsură noua coaliție poate face public cum văd ei reglementarea conflictului transnistrean? În baza căror principii? În baza legii din 2005 sau a pasajelor dictate de la Moscova în vara anului trecut?”, a conchis sursa citată.

Menționăm că, zilele trecute, liderul democraților Pavel Filip anunța că există niște „linii roșii”, printre care ar fi și federalizarea R. Moldova, care nu vor fi trecute într-o eventuală coaliție de guvernare cu socialiștii.

Sursa: ziarulnational.md

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker