Evenimente

Enciclopedia Localităţile Republicii Moldova merită pe deplin Premiul Naţional

Există în lumea asta mare fel de fel de enciclopedii, însă niciuna, în opinia mea, nu se poate compara după scop și numărul de autori (2 autori de bază şi 4 suplimentari) care au realizat lucrarea în 15 volume „Localităţile Republicii Moldova”. Or, astfel de opere, de regulă, sunt realizate de colective academice, unul sau 2 instituții de specialitate, dotate cu logistică, bine plătite și asigurate cu totze cele necesare din contul statului. Enciclopedia „Localităţile Republicii Moldova” a fost pregătită şi editată de un grup mic de jurnaliști-entuziaști, talentați și patrioți, care au muncit până la sacrificiu, fără careva remunerare ori susținere din partea autorităților statale, fiind încurajați numai de nobleța scopurilor – de a scoate la lumina zilei adevărul istoric, faptele de glorie, vrednicia și bărbăția locuitorilor acestei palme de pământ.

Lucrarea reflectă rezultatul unui studiu amplu, minuțios și obiectiv al istoriei tuturor localităţilor din Republica Moldova, a evenimentelor cardinale care s-au perindat pe parcursul secolelor aici, dar şi a oamenilor care prin însăşi viaţa şi faptele lor au scris această istorie, realizat de echipa de entuziaşti în frunte cu doi mari cronicari ai vremurilor noastre: Victor Ladaniuc și  Tudor Țopa.

Un cuvânt aparte de recunoştinţă merită istoricianul Vladimir Nicu – întemeitorul și însuflețitorul acestei inestimabile opere naționale, autorul unei cartoteci de 180 000 de denumiri, dar și colaboratorii Fundației ”Draghiștea”, o pleiadă mare de savanţi, scriitori, jurnalişti  susținători fideli și  autori  netitulari  ai lucrărilor incluse în enciclopedie.

Vol.1 a apărut în 1999. Dumitru Țâra, cofondator al Fundaţiei „Draghiştea” care s-a angajat să editeze enciclopedia informa că lucrarea va include 15 volume, fiecare cuprinzând descrierile a câte 100-120 de localități; că  iniţiatorii ei şi-au propus să adune şi să analizeze imparțial, să sistematizeze şi să prezinte cititorului portretul social-istoric al localităților R.Moldova de la începuturi şi până în ziua de astăzi. Astfel, lucrarea înglobează istoriile a 1547 de ,localități din R. Moldova toate fiind scrise după o schemă obligatorie, care vizează așezarea geografică a localității, istoria ei începând cu prima atestare documentară, listele băştinaşilor căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial, războiul din Afganistan și cel de la Nistru din 1992, ale victimelor represiunilor staliniste, dezvoltarea social-economică din ultimul secol, numele personalităţilor marcante originare din fiecare localitate, etc.

Importanţa acestei enciclopedii rezidă şi în faptul că o lucrare atât de complexă, cu atâta informaţie în  R.Moldova a apărut pentru prima dată. O astfel de operă până în prezent nu a existat.

Sunt convins că enciclopedia „Localităţile Republicii Moldova”, această lucrare cu adevărat inedită din toate punctele de vedere, una dintre cele mai reprezentative carţi de vizitiă a ţării noastre, o adevărată carte de căpătâi pentru savanţi, profesori, oameni de cultură, studenţi, autorităţile publice naţionale şi locale, elevi, etc, etc. merită şi trebuie să fie  distinsă cu Premiul Național  al RM.   

Ștefan Topală, prof.,  doctor habilitat în biologie

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker