Uncategorized

Femeia care și-a propus să dăruiască Muzeului din Telenești o colecție de 70 000 de mărțișoare

Unii așteaptă să primească mărțișoare, alţii dăruiesc mărţişoare. Și în acest început de Primăvară toate drumurile duc spre Muzeul de Istorie și Etnografie din Teleneşti, unde este vernisată o extraordinară Expoziție de mărțișoare.

Elena Ilescu, femeia care a depășit multe bariere, a spart tipare și a realizat un vis al său și al nostru – Muzeul de Istorie și Etnografie din Telenești – deja ne-a obișnuit cu inițiativele și evenimen-tele de anvergură, organizate și desfășurate la un înalt nivel cultural, istoric, dovadă fiind și numeroasele Trofee, Diplome, oferite instituției cu diferite ocazii.

Acum doi ani, doamna Elena ne-a invitat la o lansare a Expoziției de mărțișoare, mărturisindu-ne că își dorește să colecteze un număr de mărțișoare egal cu numărul locuitorilor raionului, adică aproximativ 70 de mii de exemplare! Multitudinea mărțișoarelor expuse de la o ediție la alta ne încântă cu varietatea tehnicilor de confecționare a lor, inspiraţia, fantezia, măestria celor care le-au confecţionat, valoarea artistică demnă de admirat.

Până vom număra mărțișoarele, să le numărăm pe meșteriţele populare, pe care doamna directoare a Muzeului le-a descoperit și le atrage an de an în activitatea de lansare a Expoziţiei mărțișorului. Rețineți aceste nume: Nastas Larisa, Crudu Tatiana, Ropot Olga, Sinchevici Tamara, Sasu Larisa, Gorun Snejana, Chihai Melania, Furculiță Liliana, Mardari Olga, Caprian Svetlana, Zmuncilă Mariana, Sârbu Tamara și, nu în ultimul rând, gazda evenimentului – Ilescu Elena.

Prieteni ai acestei extraordinare iniţiative sunt şi Secţia raională Cultură, Tineret şi Sport, instituţiile şcolare din Teleneşti, Centrul de Creaţie a elevilor, semn că între aceste instituții există o colaborare productivă în numele dezvoltării și promovării valorilor naționale.

Vă recomand să treceți pragul Muzeului de Istorie și Etnografie din Telenești ca să vă convingeți că şi expoziția din anul acesta e impresionantă. Ea poartă genericul: „Cu drag şi dor, dăruiesc un mărţişor”. Mărțișoarele vor fi expuse pentru public pe parcursul întregii luni. Vă asigur că veți fi mândri de numele, pe care îl purtăm și de Mărțișorul nostru, înscris de curând în Patrimoniul Internațional al UNESCO.

Încă ceva: vă îndemnam acum doi ani şi reiterez: haideți să punem umărul și noi la extinderea colecției de mărțișoare, descoperind meșterii populari de prin satele noastre.

În imagini: Elena Ilescu şi expoziţia de mărţişoare

Maria Vleju, şefă adjunctă a Direcţiei Generale Educaţie Teleneşti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker