E timpul sa fii activScrie știrea ta

”Zilele Creangă” la Orhei cu strănepoata scriitorului

Biblioteca Publică pentru Copii „Ion Creangă“ din municipiul Orhei a participat la Festivalul „Zilele Creangă”, ediţia a X-a, care s-a desfășurat în perioada 27 februarie – 3 martie 2020, la Chişinău, Orhei, Iaşi, Târgu-Neamţ și Pipirig. Printre oaspeţi am avut-o şi pe strănepoata scriitorului, Olguța Creangă-Caia.   

 La evenimentul de lansare am fost onoraţi cu prezenţa de scriitorii Valentin Talpalaru, Irene Postolache, Gheorghe Simon, muzeograful Iulian Pruteanu-Isăcescu, însoţiţi de directoarea Bibliotecii Naționale pentru Copii ”Ion Creangă” Eugenia Bejan, poeții Iulian Filip și Ianoș Țurcanu, reprezentanţi ai administraţiei publice locale. Oaspete deosebit al manifestării a fost strănepoata marelui Ion Creangă, Olguța Creangă-Caia (în imagine a doua din dreapta, alături de oaspeţii serbării), cea care păstrează cu sfințenie amintirea strămoșului său și o ține vie prin creațiile sale. Unele dintre acestea au fost prezentate și aduse în dar Bibliotecii Publice pentru Copii din municipiul Orhei care, după cum am menționat, poartă numele străbunicului dumneaei „Ion Creangă“.

În fața copiilor de la instituțiile de învățământ din municipiu și a pedagogilor oaspeții au adus un omagiu marelui povestitor din Humulești, au donat cărți bibliotecii.

După cum ne-a relatat Eugenia Bejan, directoarea Bibliotecii Naționale pentru Copii “Ion Creangă”, pentru prima dată, Festivalul a început la Orhei și doar după asta a urmat partea a doua la Institutul de Filologie Română „B.P. Hasdeu” al Academiei de Științe a Moldovei, unde au derulat lucrările simpozionului „Ion Creangă – Homer al nostru”. Tot aici au fost expuse comunicările cercetătorilor și scriitorilor din Republica Moldova și România.

”Am avut o întâlnire cordială la Orhei cu participarea autorităților, a micilor cititori, unde atmosfera de sărbătoare a fost transmisă de la om la om. Or, copilăria multor generaţii a fost marcată de poveștile lui Creangă. Am fost martorii unor scene teatralizate emoționante jucate de copii pe baza poveștilor și amintirilor din copilărie a scriitorului, iar prezența a avut posibilitatea s-o cunoască pe dna Olguța Creangă-Caia, firul viu care ne leagă de cel care a fost omul de litere Ion Creangă”, a opinat dna Eugenia Bejan, directoarea Bibliotecii Naționale pentru Copii “Ion Creangă”  

Lucia Brehoi, directoarea

BPC „Ion Creangă” din Orhei

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker