Politic

Amintiri care încă dor

În septembrie 1990 autorităţile de la Tiraspol au proclamat așa-numita ”republica moldovenească nistreană”, în componenţa raioanelor Camenca, Slobozia, Grigoriopol, Dubăsari, Râbnița, Tiraspol, iar doi ani mai târziu a început războiul.

Mai întâi efective ale gărzii transnistrene şi unităţi de cazaci au atacat postul de poliţie Dubăsari. Pentru că în acea perioadă Moldova nu avea armată, autorităţile de la Chişinău au ripostat cu trupe de poliţişti. De cealaltă parte, au luptat cazaci, voluntarii ruşi. Când a început războiul de la Nistru, eram preşedintă a Sovietului sătesc Ineşti, raionul Teleneşti. Printre cei aproximativ 30.000 de militari, poliţişti şi voluntari implicaţi în lupte au fost și 30 de bărbați din satul nostru.

Cu mare frică și durere în suflet, alături de mamele, soțiile, surorile lor am petrecut acei tineri la apărarea independenţei şi integrității Republicii Moldova cu speranţa că toți se vor întoarce vii. După câteva zile am mers la Cocieri, platoul unde erau și bărbații-voluntari din Inești, le-am dus alimente. Ulterior am mers pe linia frontului de căteva ori și îmi vine foarte greu să descriu cele văzute și trăite.

Pe 2 aprilie am primit o veste foarte tristă – decedase polițistul Vasile Purice, consăteanul nostru, care-și satisfăcea serviciul în orașul Bender. Nu se cunosc toate subtilitățile în ce împrejurări şi-a pierdut viaţa Vasile. Când l-au adus în sat era de nerecunoscut, atât de mutilat era. În calitatea mea de demnitară publică, cu suportul financiar al Comitetului Executiv Telenești am organizat fun-raliile eroului.

Nu voi uita niciodată acele zile şi îmi plec fruntea în memoria patrioţilor care au manifestat, în condiţii nespus de grele, bărbăţie şi curaj. Patriotismul înaintaşilor rămâne o adevărată şcoală a vieţii pentru generaţia tânără, care are acum toate şansele de a prelua ştafeta de edificare a unui stat unitar şi democratic.

În imagine: Eugenia Roşca.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                          Eugenia Roşca, s. Ineşti, Teleneşti

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker