Social

Concursurile trucate sunt un pas spre dictatură

În iunie 2019 scăpam țara de dictatură și izolare. Un sistem bazat pe frică, ilegalitate și da, oameni loiali plasați brutal, contrar legii, în instituții. Ajunși în funcție, ei rămâneau loiali nu legii, ci celor care i-a pus în acea funcție.

Igor Dodon a preluat această practică. Igor Dodon facilitează concursurile trucate și oferă protecție celor instaurați în funcție contrar legii, meritelor sau competențelor.

Avem deja două exemple grăitoare. ANRE și ANSC. Ambele sunt, apropos, parte din reformele promovate pentru deblocarea primei tranșe de asistență de la UE. Deja am luat 30 milioane. Mai avem două tranșe. Orice pas care pune sub risc buna funcționare a instituțiilor este o degradare a reformelor comunicate. De ce UE să ne dea bani dacă văd cât de repede permitem degradarea reformelor?

La ANRE, parlamentul a numit în funcție un director care a câștigat un concurs ce nu poate fi numit public (așa scrie în lege). Spre deosebire de alte cazuri, deputații au fost preîntâmpinați. Alarma a fost bătută de data asta. Au votat oricum. Pentru că așa le-a spus Dodon.

La ANSC, Anatolie Zagorodnîi nu îndeplinește condițiile LEGALE de a fi avut trei ani de experiență în achiziții publice. A fost numit urmare a unui concurs, la fel, netransparent. A fost revocat o dată. A mers în judecată. Judecata a scris istorie anulând direct voința poporului. Un precedent extrem de periculos. Zagorodnîi în continuare nu îndeplinește condițiile legale minime de a deține această funcție. Concursul a fost, în continuare unul trucat.

Ce facem?

– Secretariatul parlamentului e OBLIGAT să atace la curtea de apel, dar nu s-a grăbit să o facă. Hotărârea de judecată este un elogiu lui Zagorodnîi. Avem indicii că asupra justiției s-au făcut presiuni pe acest caz.
– Parlamentul este OBLIGAT să mențină și protejeze legea. Să îl mai revoce o dată, dacă trebuie. El în continuare nu este competent să ocupe această funcție.

Aceste metode de a face concursuri trucate îmi sunt cunoscute. Știu și la ce au dus ele anterior. De aceea trebuie să insistăm, ca să protejăm legea și democrația.

Sursa: anticoruptie.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker