Politic

Candu: Dodon nu este pentru Moldova, ci împotriva României

Singura preocupare a lui Igor Dodon, atunci când spune că este pentru Moldova, este să ne țină departe de români și să demonstreze că noi suntem de alt neam. De această opinie este liderul grupului parlamentar „Pro-Moldova” Andrian Candu.

Într-un interviu pentru Timpul.md, Candu a explicat care este deosebirea dintre numele grupului „Pro-Moldova” și mesajul lui Igor Dodon, care spune că este pentru Moldova. Potrivit lui, sunt două abordări absolut diferite, care au în comun doar similitudinea semantică.

„Dacă urmăriți atent ce are în vedere Igor Dodon, atunci când spune că este pentru Moldova, veți observa că singura lui preocupare este să ne țină departe de români și să demonstreze că noi suntem de alt neam. Este o continuare a politicilor de deznaționalizare din perioada sovietică, prin care se încearcă menținerea acestui teritoriu sub influență rusească”, a declarat Candu.

Liderul „Pro-Moldova” susține că astfel se explică și filmele lui Dodon despre Ștefan cel Mare, prin care încearcă să-l prezinte pe domnitor ca dușman al românilor, falsificând istoria.

„În realitate, Dodon nu este pentru Moldova, ci împotriva României și exprimă fidel, inclusiv prin astfel de mesaje, interesele Rusiei în zonă, care vrea să mențină acest teritoriu în sfera sa de influență. Mai pe scurt, Dodon este anti-român și pro-rus, nu pro-moldovean”, susține liderul „Pro-Moldova”.

Candu a explicat ce se are în vedere prin numele grupului „Pro-Moldova”. Potrivit lui, a fi pentru Moldova înseamnă, în primul rând, să le asiguri cetățenilor Republicii Moldova dreptul de a-și decide singuri viitorul și, dimpotrivă, încearcă apropierea de România.

„…când spunem „Pro-Moldova”, avem în vedere cu totul altceva. Pentru noi, moldovean și român sunt noțiuni complementare, nu contradictorii și, dimpotrivă, încercăm să ne apropiem cât mai mult de frații noștri, cu care vorbim aceeași limbă și avem o cultură și istorie comună. În opinia noastră, a fi pentru Moldova înseamnă, în primul rând, să le asiguri cetățenilor Republicii Moldova dreptul de a-și decide singuri viitorul. Asta pe de o parte. Pe de altă parte, înseamnă să depui efort ca oamenii de aici să se bucure de confort și bunăstare și să-și iubească locul în care s-au născut. Acest lucru presupune efort în direcția modernizării localităților și a infrastructurii, înseamnă dezvoltarea economiei, înseamnă demonopolizarea și diversificarea resurselor energetice, care, de altfel, sunt deseori folosite ca element de șantaj și presiune, pentru a ne împiedica să acționăm așa cum credem noi de cuviință”, a spus Candu.

Acesta a adus și un simplu exemplu: „alimentarea cu gaze naturale, R. Moldova fiind dependentă în proporție de sută la sută de gazul rusesc, iar Moscova ne poate închide oricând robinetul, dacă i se pare că nu suntem suficient de ascultători”.

Potrivit lui Candu, pentru a ne feri de asemenea riscuri trebuie să se insiste, în continuare, asupra finalizării construcției conductei Iași-Ungheni-Chișinău, care ne va putea asigura cu gaze naturale din România și alte țări europene.

Sursa: deschide.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker