Social

Ion Mardari: Sunt nişte proceduri care ajută organismul să se vindece

Ion Mardari, 37 de ani, chinetoterapeut, este o persoană destul de cunoscută în Teleneşti şi are un grafic aglomerat, mai ales după ce un post de televiziune naţional a difuzat un reportaj despre ședințele sale de tratament. 

O cititoare a CUVÂNTUL-ui, Diana D., ne-a spus că Ion Mardari, chinetoterapeut din Teleneşti, i-a pus pe picioare băiețelul de un an, care nu putea merge. ”Ar fi bine ca despre activitatea lui să știe mai multă lume cu suferinţe”, ne-a recomandat dumneaei.

Ne-am întâlnit deci în cabinetul său, unde tot mobilierul constă din două scaune, o masă și o cușetă medicală. Şi multă literatură de specialitate.

– Domnule Ion Mardari, care a fost calea până aici?

– După absolvirea școlii din Mândrești, am făcut cursuri de masor şi mai bine de 15 ani am practicat meseria respectivă. Mai apoi am urmat psihopedagogia la Academia de Educație Fizică și Sport, iar ulterior am studiat şi chinetoterapia. Am lucrat vreo patru ani în cadrul spitalului raional Teleneşti, după care mi-am deschis cabinet propriu. Apropo, localul mi-a fost repartizat printr-o decizie a Consiliului Raional Telenești.

– Masajul, la o adică, e tot o terapie. De ce aţi trecut la chinetoterapie?

– Fiindcă am început să am dubii asupra efectului curativ al masajului în cazul unor boli – să zicem, AVS, adică accident vascular sever. Am observat că cei mai mulți dintre pacienții care au suferit AVS suportă cu greu masajul. În cadrul studiilor la facultate am înţeles că masajul poate fi fatal pentru pacientul respectiv din cauza trombului aflat undeva. S-ar putea ca în cazul masajului trombul respectiv să fie deplasat de fluxul de sânge şi să cauzeze un AVS repetat – atunci consecințele vor fi mult mai grave. Cu regret, în unele instituții curative din Chișinău mai practică masajul pentru pacienții cu AVS, ceea ce, în opinia mea, este categoric contraindicat.

Am studiat și alte terapii: treger-point, terapia taiping, osteopatie cranio-sacrală, întrucât la Chișinău s-a format o școală unde se practică metodele respective, care țin de medicina ocultistă elaborată acum 100 de ani. Am început să studiez mai aprofundat aceste terapii și în patru ani am reușit să obțin multe rezultate bune anume de aceea că am înțeles cum organismul uman se poate vindeca singur, utilizând propriile resurse.

– Ați putea fi acuzat că negați medicina clasică creată prin studii, probe și erori de la Hipocrate și Galenus încoace?

– Nicidecum. Corpul uman încă ascunde multe taine şi descoperirea lor ajută la soluţionarea multor probleme de sănătate. În cazul terapiei  field-en-craize rog pacientul să facă niște mișcări nefirești cu mâinile și picioarele. Datorită unor traume emoționale sau fizice, de vârstă, creierul poate uita amplituda mișcării. Ați observat că odată cu înaintarea în vârstă omul devine mai încovoiat, are restricții de mișcare. Asta nu este o problemă de articulație, pur şi simplu creierul începe a uita. Astfel noi, prin mișcări neobișnuite, ajutăm creierul să formeze noi direcții neuromotorii, mărind plasticitatea membrului respectiv. Rezultatul a fost pe față când pacientul pe care-l durea piciorul de ani şi ani, a plecat acasă cu cârja subsuoară.

– În acest caz pacientul trebuie să ţină cu doctorul, nu cu boala…

– E mult mai simplu să iei o pastilă și durerea să treacă. Eu cred că la baza tuturor problemelor de sănătate stă starea psihoemoțională a pacientului. Este o știință care se numește psihosomatică, conceptul căreia îl folosesc în tratamentele mele. Orice stare emoțională se răsfrânge asupra unor organe din corpul omului. De exemplu, frica se răsfrânge asupra rinichilor, zona ficatului este afectată de regulă la acei furioși, ce necazuri stau la baza suferințelor inimii nu face să mai amintesc. Am situații interesante cu depistarea problemelor care dau dureri în șale sau la gât, testele însă demonstrează că este afectat pancreasul. La cei care ascultă de recomandările noastre criza trece.

– Dna Diana D. mi-a vorbit de situații și rezultate fenomenale pe care le-ați obținut.

– Pot să vă dovedesc. Iată imaginea unei fetițe cu vârsta de un an cu hidrocefalie (acumula-rea anocefalorahidian în cavitățile creierului), plus pareza membrelor anteri-oare…Aici începe a se târî, piciorușele au început să se miște… În altă imagine suntem deja pe piciorușe. Mai este pareză în talpă, dar lucrăm în continuare până aceasta va trece. Apropo, în Italia medicii prognozau că fetița va putea merge doar la 7-8 ani.

Alt copil, cu retard min-tal în urma unui vaccin, la vârsta de un an nici nu se putea rostogoli. După  prima ședință după metoda feld-en-creise a început să zâmbească. Acum a început a se ridica pe șezute. Într-un alt caz cu un copil de la Bănești cu paralizie cranio-cerebrală cu sindrom epileptic, nici capul nu îl putea ține, nu putea vorbi la vârsta de 4 ani. Am lucrat cu el din vara anului 2018. Nu a fost uşor, părinții au abandonat pentru un timp tratamentul. Dar au revenit și am continuat. Cu timpul s-a redus incidența convulsiilor epileptice, a început să vorbească, să se miște. Cel mai interesant este că rezonanța magnetică arată schimbări ale structurii creierului. Or, inițial acesta arăta precum caşcavalul! Am o mulțime de videofilme care demonsrează dinamica îmbunătățirii stării pacienților  mei.

– Mai nou, desfăşuraţi nişte ședințe la biblioteca raională, cu angajatele de acolo, care s-au declarat foarte mulţumite.

– Îmbunătățim starea psihosomatică prin diferite exerciții după metoda feld-en-creise. E important că lumea se simte bine după aceste ședințe, deci simt că au nevoie de ajutorul meu. O doamnă care avea crize hipertonice a scăpat de ele. În ce privește medicina clasică – nu o neg deloc. Accentuez însă că nici în ce privește medicina tradițională lucrurile n-au stagnat niciodată. În ce privește metodele care le aplic, există școli științifice – Colegiul regal de osteopatie din Londra, Universitatea de Osteopatie din Tehas, Institutul de osteopatie din Sankt Petersburg, care argumentează eficacitatea tratamentului aplicat. De fapt noi ajutăm organismul să se vindece. Aceste terapii niciodată nu creează situații adverse. Dar trebuie să vă spun că nici o zi de muncă la mine nu trece fără studii, cercetare și concluzii….

– Vă doresc noi succese! 

Pentru conformitate,

Ion Cernei 

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker