Social

Veteran de război : „Mi-am apărat pământul. Dar m-am întors calic și cu timpul am ajuns foarte sărac, pentru că nu mai puteam lucra”

Veterani din toate raioanele RM s-au întrunit azi în centrul capitalei, cerând condiții mai bune de viață, menționate și în revendicările depuse la Cancelaria de stat după protestul din 8 februarie, curent, ignorate de actuala conducere.

Sursa foto: Jurnal.md

Mai mulți veterani din Cimișlia, Ștefan Vodă, Căușeni, Dubăsari, ne-au spus că de obicei în această zi își comemorau camarazii în localitățile de baștină. Azi însă au decis să-i comemoreze în fața clădirii Guvernului, unde își cer drepturile și respectarea memoriei celor căzuți în lupta pentru independență.

Gheorghe Aramă din Cimișlia a fost mobilizat pe 2 martie și a luptat până pe 19 iunie. Avea 32 de ani. A lăsat acasă trei copii. Ne arată spre cele câteva medalii prinse la piept. „Iată am o medalie „Pentru vitejie”, niște insigne ca pentru școlari, octombrei. Pentru această „Vitejie” înainte îmi dau 25 de lei adaos la pensia de invalid. Căci de acolo m-am întors invalid. Acum a crescut suma de la 25 la 50 de lei”, spune bărbatul.

Pe 19 iunie 1992 a fost grav rănit pe platoul Coșnița. O schijă i-a străpuns calota craniană. Două săptămâni a stat în comă, apoi doi ani a stat imobilizat la pat. „Domnul mi-a mai dat zile”, ne spune bărbatul sprijinit în cârjă. Treptat a învățat din nou să meargă, dar de atunci nu și-a mai putut mișca o mână și un picior.

Nici până atunci, nici după nu a simțit atât de aproape prezența morții. „Nu mi-a fost teamă, dar am plâns când timp de o săptămână am pierdut 10 oameni alături de care luptam. Printre ei, Anatol Marâi și mulți alții cu care am pornit de la Cimișlia și am sperat să ne întoarcem acasă la părinți, la copăii. Mi-am apărat pământul. Dar m-am întors calic și cu timpul am ajuns foarte sărac, pentru că nu mai puteam lucra. Acum pensia mea de invaliditate a ajuns la 1500 de lei. Nici măcar 100 de dolari. Cum să-mi mai ajungă de căldură, hrană, dar și de medicamente? Aș vrea să trăiască și ei așa”, arată în direcția clădirii Executivului combatantul.

Nina Osipov, a venit alături de un grup de veterani de la Copanca, Căușeni. Și-a pierdut soțul, pe Anatolie Osipov, și pe socrul său în războiul din 1992. Bărbatul a fost rănit la cap și a decedat în secția de reanimare a unui spital din Chișinău, iar socrul a decedat pe câmpul de luptă.

„Eu am rămas singură cu doi copii, cu vârsta de un an și de cinci ani, fără niciun ajutor. Ne-am descurcat greu. Casa ne-a rămas pustie. Acum e și mai pustie pentru că copiii au fost nevoiți să plece ca să facem față sărăciei. Abia acum doi ani au început să-mi aloce câte 250 de lei”, a declarat femeia. Ea a precizat că a venit să susțină combatanții din localitatea sa care au luptat alături de soțul ei. „Nu mai vrem să se facă politică, vrem drepturi și echitate, indemnizații mai bune și să fi tratați oamenii cu respect”, afirmă femeia.

Colonelul Anatol Macovei ne spune că actuala guvernare nu a reacționat la solicitările combatanților. Ba din contra, merg prin raioane, împart cadouri, prime bănești provenite din surse dubioase.

„La Hâncești, raion unde se desfășoară campania electorală au dat plicuri cu sigla PSRM, cu câte 500 de lei combatanților, ca să nu iasă la protest. Avem probe. Dorim ca Dodon, Chicu să dea curs revendicărilor combatanților”, a spus Macovei.

Sursa: jurnal.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker