Evenimente

E Primăvară în Moldova, e Mărţişor, e Cântec şi Tradiţie

Pentru miercuri, 26 februarie, meteorologii au prognozat în zona Rezina-Orhei +18o C. Luna în care în alţi ani crăpa oul corbului de ger, de data aceasta a fost deosebit de blândă. Specialiştii afirmă că asemenea iarnă în acest ţinut n-a mai fost circa 130 de ani. Demult au înflorit ghioceii, se grăbesc la libertate narcişii şi lalelele, înmuguresc copacii. Adică suntem deja în primăvară, deşi, conform calendarului, vom păşi în luna martie doar peste câteva zile.

În Moldova începutul primăverii este asociat cu Mărţişorul. Conform unui mit, în prima zi a lunii martie, frumoasa Primăvară a ieşit la marginea pădurii şi a observat cum, într-o poiană, într-o tufă de porumbari, de sub zăpadă răsare un ghiocel. Iarna a chemat vântul şi gerul să distrugă floarea şi ghiocelul a îngheţat, însă Primăvara a dat la o parte zăpada, rănindu-se la un deget din cauza mărăcinilor. O picătură de sânge fierbinte a căzut pe floare, făcând-o să reînvie. În acest fel, Primăvara a învins Iarna, iar culorile mărţişorului fac trimitere la sângele roşu pe zăpada albă.

Se spune că, în vechime, mărţişorul era confecţionat din două fire răsucite de lână colorată – albă şi neagră sau albă şi albastră – şi era dăruit în prima zi din luna martie. Obiceiul mărţişorului este de fapt o secvenţă dintr-un scenariu ritual de înnoire a timpului – primăvara, la moartea şi renaşterea simbolică a Dochiei.

Unele tradiţii spun că firul mărţişorului, funie de 365 sau 366 de zile, ar fi fost tors de Baba Dochia, în timp ce urca turma la munte. Asemănător Ursitoarelor care torc firul vieţii copilului la naştere, Dochia torcea firul anului primăvara, la naşterea timpului calendaristic. De aceea, mărţişorul este numit de etnologul Ion Ghinoiu „funia zilelor, săptămânilor şi lunilor anului, adunate într-un şnur bicolor”.

Mărţişorul este purtat întreaga lună martie, după care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede că aceasta va aduce belşug în casele oamenilor. Se zice că dacă cineva îşi pune o dorinţă în timp ce atârnă mărţişorul de pom, ea se va împlini.

În Republica Moldova, la început de martie, se desfăşoară Festivalul internaţional de muzică „Mărţişor”. Ediţia din anul curent a festivalului va fi marcată în raioanele Rezina, Şoldăneşti, Orhei, Teleneşti de spectacole muzical-literare, concerte, în cadrul cărora vor evolua colective de artişti amatori, dar şi artişti profesionişti din republică şi de peste hotare. Astfel, pe 1 martie, rezinenii sunt invitaţi la Palatul raional de cultură „N.Lupov” la spectacolul muzical „Mărţişorul naţional – podoaba primăverii”, cu participarea colectivelor artistice locale, şoldăneştenii – la festivalul tradiţional “În scenă – doar bărbaţi”, care va avea loc în Casa de cultură din centrul raional, iar teleneştenii – la un concert susţinut de artişti din capitală şi interpretul Alexandru Lozanciuc în scena Centrului de cultură din oraş.

În continuare, pe 5 martie, rezinenii sunt invitaţi la spectacolul „De ziua ta, Femeie”, cu interpreţii Costi Burlacu, Corina Țepeș și Formația „Brio Sonores”, intrarea la spectacol fiind liberă.

 Pe 6 martie Consiliul Raional Şoldăneşti organizează la Căminul de cultură „G.Coșbuc” un concert festiv cu genericul „Sărut, femeie, mâna ta”, cu participarea interpreților de muzică ușoară Iurie Sadovnic, Ion Rață, Silvia Grigore, Diana Zubcu, Pavel Țurcanu, Victor Botnaru, Iurie Nistor.

La Orhei, pe 4 martie, în scenă vor evolua formațiile artistice din municipiu și raion, iar la 7 martie, actorii de la Teatrul Național Satiricus „I.L. Caragiale” vor juca comedia „Ce vrăji a mai făcut soția mea”. De 8 Martie, Casa de cultură din Orhei va fi gazda spectacolului „De ziua ta, femeie” prezentat de orchestra populară „Mugurel” și legendara formație „Noroc”, Lidia Botezatu şi Radu Dolgan.

Manifestaţii culturale vor avea loc în cadrul Festivalului “Mărţişor – 2020” practic în toate localităţile din regiunea Orhei.

Reporter “C”

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker