Politic

Șor atacă, CALM se apără. Cine va câştiga?

Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) a intrat în disgraţia edililor orheieni. Nemulţumirea faţă de CALM este atât de mare, încât Consiliul Municipal (CM) Orhei a decis să iasă din această organizaţie, comunică radioorhei.info.

 

Decizia a fost aprobată în cadrul şedinţei extraordinare de la sfârşitul săptămânii trecute. Chestiunea retragerii din Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) a fost introdusă suplimentar pe ordinea de zi de către fracţiunea majoritară. S-au abţinut de la vot doar consilierii liberali.

Întrebat de consilierul Oleg Matei despre motivul acestei decizii, primarul de Orhei Ilan Șor a afirmat că organizaţia s-a transformat în una politică, preşedintele acesteia are un salariu de 80 de mii de lei, pe care îi primeşte şi din cei 10 mii de lei plătiţi anual de Orhei şi că mai bine e ca această sumă să rămână pentru oamenii din oraș. Spusele primarului au stârnit aplauze din partea consilieri-lor din fracţiunea majoritară şi ai simpatizanţilor lui Șor, care din anul curent sunt omniprezenţi la şedinţele Consiliului Municipal.

În comunicatul de presă la acelaşi subiect, mediatizat imediat, Primăria Orhei îndeamnă şi alţi primari din republică să-i urmeze exemplul, sugerând ideea că o altă organizație le-ar putea reprezenta mai bine interesele.

Amintim că mai bine de un an în urmă, încă înainte de a fi arestat, Ilan Șor a devenit președinte al Asociației Obștești „Oraşele Moldovei”, fondată de el şi de omologii săi de la Anenii Noi, Leova, Rezina, Hânceşti, Criuleni, Căuşeni, Străşeni, Ştefan Vodă şi Sângerei.

CALM este o organizaţie creată în perioada dintre alegerile parlamentare din anii 2009 şi 2010. De curând, preşedintele CALM, Viorel Furdui, a denunţat faptul că asupra conducerii organizaţiei s-ar face presiuni masive din partea guvernării şi a mass-media afiliată ei. La acuzaţiile privind salariul pe care îl primeşte, Furdui a răspuns că de la CALM este remunerat cu 4 mii de lei şi că alte sume le ridică pentru activitatea pe care o desfăşoară în cadrul unor proiecte.

În declaraţia emisă de Congresul Autorităţilor Locale din Moldova în legătură cu decizia CM Orhei se menţionează că aceasta ar fi una din acţiunile de presiune ale actualei guvernări asup-ra CALM, care au devenit evidente mai ales după ce Congresul și-a manifestat dezacordul cu dosarele des-chise pe numele primarilor de la Taraclia şi Basarabeasca.

Decizia CM Orhei, îmbibată cu fel de fel de falsuri şi detalii defăimătoare, imediat a fost tirajată masiv de instituţiile media afiliate guvernării şi partidelor res-pective. În paralel, au început să se facă presiuni asupra președinților asociațiilor de primari din raioane în scopul organizării demiterii directorului executiv, distrugerii CALM sau preluării controlului asupra organizației, se mai menţionează în declaraţia CALM.

Potrivit autorilor declaraţiei, acuzațiile și motivele invocate de către primarul Șor şi CM Orhei pentru părăsirea CALM sunt minciuni, manipulări și calomnii preluate din campania anterioară de denigrare a CALM și directorului său executiv desfăşurată de aceeași grupare.

Cu referire la activitatea concretă a CALM, în urma căreia a beneficiat şi municipiul Orhei, în declaraţie se remarcă: implementarea noului sistem de finanțe publice locale (prima etapă), creșterea salariilor în APL, descentralizarea dreptului de schimbare a destinației terenurilor, dreptul APL de a se adresa la Curtea Constituțională, descentralizarea dreptului de a iniția evaluarea bunurilor imobile, noua modalitate de repartizare a mijloacelor din Fondul rutier, recuperarea către bugetele locale în 2016 a transferurilor generale, stoparea plafonării taxelor locale etc. aceasta fiind doar o parte mică a meritelor CALM. Cel mai bun indicator al eficienţei activităţii Congresului este faptul că numărul membrilor CALM a continuat să crească și a ajuns la cifra de circa 800. De fapt, municipiul Orhei a fost și este unul din cei mai mari beneficiari ai activității CALM, beneficiind pe parcurs de zeci de milioane de lei, libertatea de a le gestiona, precum și de consultanță permanentă a diferitor cate-gorii de funcționari, se mai spune în declaraţie

Referindu-se la afirmaţia lui Şor privind utilizarea cotizaţiilor de membru, autorii documentului precizează că nici un bănuț din cotizațiile de membru adunate, NU este folosit la plata salariilor angajaților din cadrul CALM, remunerarea acestora și a majorităţii activităților CALM fiind asigurate din proiectele şi granturile atrase din exterior, care sunt supuse unor audite financiare stricte din partea donatorilor şi verificate de organele de resort din R. Moldova.

Este deplasată, contrară logicii și realității afirmația că Congresul Autorităţilor Locale din Moldova se transformă în partid politic, deoarece neafilierea politică, caracterul obiectiv și strict profesional al activității sunt elemente fundamentale care asigură credibilitatea și unitatea membrilor CALM, remarcă autorii declaraţiei.

În opinia administraţiei CALM, primarul Șor, care are probleme serioase cu justiția, este implicat în furtul miliardului și soarta căruia în condițiile RM depinde în totalitate de putere, este pur şi simplu folosit de guvernare pentru a distruge o organizaţie pe care n-o poate controla. 

Reporter “C”

 

Cu un clic în partea de sus dreapta a acestei pagini intră pe pagina de facebook a CUVÂNTUL-ui şi spune-ţi opinia, pune întrebări, dialoghează, distribuie să vadă şi prietenii tăi.

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker