Politic

Rezina, vizată în Hotărârile CtEDO

Ministerul Justiției a publicat rezumatul violărilor constatate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) în cauzele împotriva Republicii Moldova, cu indicarea listei persoanelor, a eventualelor acțiuni și/sau inacțiuni ale cărora ar fi putut genera încălcarea prevederilor Convenției Europene pentru apărarea Drepturilor Omului și a libertăților fundamentale de către Republica Moldova.

Potrivit acestei liste, în 2019, CtEDO a examinat 54 de cauze împotriva Republicii Moldova. Listă conţine numele autorului cererii, descrierea succintă a cauzelor şi instanţele din R. Moldova care au participat la judecarea dosarelor. În una din cele 54 de cauze este vizat şi oraşul Rezina. Este vorba de dosarul în care figura Ghenadie Negruţă, procuror în regiunea transnistreană, reţinut în iunie 2011 în central or. Rezina, pentru un pretins act de luare de mită.

După cum se menţionează în hotărârea CtEDO, reclamantul Ghenadie Negruţă a fost arestat de către ofițeri ai Centrului Național Anticorupție din Republica Moldova (CNA) și apoi transmis milițienilor din „rmn”. La scurt timp după reținere, reclamantul a fost transportat de către ofițerii „rmn” în regiunea transnistreană, unde a fost pus sub acuzare pentru corupție și a rămas în arest preventiv până la 8 iunie 2012, când a fost condamnat la 4,5 ani privațiune de libertate. De asemenea, curtea supremă a „rmn”, a dispus confiscarea unei mașini care aparținea reclamantului. La 29 iunie 2012 reclamantul a fost transferat în închisoarea nr. 1 din Hlinaia.

Gh. Negruţă  a susținut că fusese deținut împreună cu alți 34 de oameni într-o baracă-depozit, unii din deținuți suferind de diferite boli, inclusiv HIV/SIDA, hepatită și tuberculoză. Iar condițiile de detenție erau dezastruoase. Avocatul lui Gh. Negruţă a depus plângere la Procuratura Rezina, cerând intentarea unui dosar penal în privinţa ofiţerilor CNA, participanţi la reţinerea şi extrădarea lui Gh. Negruţă miliţienilor din „rmn”. Procurorii din Rezina au refuzat să-i pună sub acuzare pe cei de la CNA.

Reclamantul a fost eliberat din detenție la 27 octombrie 2014. „Curtea constată că reclamantul a fost arestat pe teritoriul controlat de Republica Moldova și apoi transferat în „rmn”. Curtea notează în acest sens că nimic nu indică asupra faptului că autoritățile moldovenești au fost împiedicate să se opună acestui arest. Prin urmare nu se poate concluziona că autoritățile moldovene au depus eforturi pentru a proteja interesele reclamantului. Astfel, Republica Moldova a fost obligată să achite reclamantului 5600 euro pentru prejudiciu moral și 700 euro pentru costuri și cheltuieli, iar Federația Rusă – 9400 euro pentru prejudiciu moral și 1200 euro pentru costuri și cheltuieli”, se mai precizează  în hotărârea CtEDO.

Amintim că subiectul dat, alături de altele similare a fost descris în câteva articole publicate în CUVÂNTUL, inclusiv în investigaţia „Hoţii de oameni” (CUVÂNTUL din 1 august  2017).

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker