Evenimente

Agenţii economici din Şoldăneşti au fost informaţi despre învăţământul dual

La Şoldăneşti a avut loc un seminar cu participarea agenţilor economici din raion privind învăţământul dual ca formă alternativă de pregătire a cadrelor calificate.

După cum relatează soldanesti.md. seminarul a fost condus de Ludmila Stihi, сonsultantă GIZ în cadrul proiectului „Promovarea învăţămâîntului profesional tehnic pentru o economie verde”. Dumneaei a explicat întreprinzătorilor particularităţile şi avantajele învăţământului dual ca modalitate specială de instruire şi formare profesională a tinerilor. În acest caz, întreprinderea angajatoare a cursanţilor – parteneră a instituţiei de învăţământ profesional, devine al doilea loc de instruire şi formare pentru tineri, generând oferte educaţionale noi cerute pe piaţa muncii şi constituind, de fapt, primul pas în cariera profesională a tinerilor încă din perioada şcolară.

Elevii şcolilor profesionale încadraţi în învăţământul dual se afla 50-70 % din timpul destinat instruirii în întreprindere, iar restul timpului îl petrec în cadrul instituţiei de învăţămâînt profesional. În perioada studiilor ei beneficiază de contract şi salariu de ucenicie, instruire practică în condiţii reale de lucru în cadrul companiei, asigurare medicală şi socială. Totodată, în cadrul instituţiei de învăţământ tinerii angajaţi beneficiază de bursă lunară, instruire teoretică gratuită, cazare în cămin şi alimentare.

Participanţii la seminar au aflat ce trebuie să întreprindă pentru iniţierea unei cooperări cu instituţiile de formare profesională care, la rândul lor, mai întâi identifică meseriile solicitate de agenţii economici din teritoriu cointeresaţi să dezvolte noi programe de dezvoltare profesională, pregătire a cadrelor necesare.

În continuare participanţii la întrunire au făcut schimb de sugestii şi propuneri reieşind din realităţile raionului.

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker