Evenimente

Micii comercianţi aleg în continuare să activeze în bază de patentă

Micii comercianți aleg în continuare să activeze în bază de patentă și nu prea sunt interesați să se înregistreze în calitate de persoane fizice ce desfăşoară activităţi independente. Potrivit unui raport prezentat de Serviciul Fiscal de Stat (SFS), în primele șase luni de la intrarea în vigoare a modificărilor la Codul fiscal, au fost depuse de 10 ori mai multe cereri pentru patente decât pentru înregistrarea activităţilor independente.

Astfel, în primul semestru au fost eliberate 8.227 patente de întreprinzător, iar alte 41.472 au fost prelungite. În același timp, au fost depuse doar 753 de cereri privind înregistrarea activității independente.

Pentru a-și înregistra activitatea independentă, persoana fizică trebuie să depună o cerere la subdiviziunea SFS în a cărui rază teritorială de deservire îşi are adresa de domiciliu.

În conformitate cu prevederile Codului fiscal, în calitate de subiecți ai impunerii sunt persoanele fizice rezidente care, fără a constitui o formă organizatorico-juridică pentru desfășurarea activității, obțin venituri din activitățile independente desfășurate în domeniul comerțului cu amănuntul (cu excepția mărfurilor supuse accizelor) în sumă ce nu depășește 600.000 lei într-o perioadă fiscală. Cota impozitului pe venit constituie 1% din obiectul impunerii, dar nu mai puțin de 3.000 de lei.

Reamintim că, prin introducerea la categoria contribuabili a persoanele fizice ce desfăşoară activitate independentă în domeniul comerţului cu amănuntul, s-a dorit înlocuirea patentei de întreprinzător. Astfel, desfășurarea activităților de comerţ cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete, în chioșcuri (gherete), pavilioane şi din autovehicule, precum și comerţul cu produse alimentare şi mărfuri uşor alterabile autohtone se permite până în data de 31 decembrie 2018. Prevederea este valabilă doar pentru titularii de patentă care, la data de 31 decembrie 2016, dețineau patente pentru activitățile respective. Documentul poate fi obținut, însă, în continuare pentru alte categorii de activități.

Victoria Zaharia

 

Cu un clic în partea de sus dreapta a acestei pagini intră pe pagina de facebook a CUVÂNTUL-ui şi spune-ţi opinia, pune întrebări, dialoghează, distribuie să vadă şi prietenii tăi.

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker