Politic

S-au terminat banii, se scutură trandafirii?

Circa 70 de membri ai organizației raionale Rezina a PDM au trecut la noul partid „Pro- Moldova”, pe cale de formare de către 6 deputaţi ex-democraţi, printre care este şi fosta lideră a acestei organizaţii, Eleonora Graur, ex-preşedintă a raionului.

Anunţul, însoţit de o declaraţie şi o imagine a semnatarilor acesteia, a fost mediatizat la sfârşitul săptămânii trecute pe mai multe platforme on-line. Foto: Sergiu Sârbu/facebook.

În declaraţie se mai menţionează că Ludmila Negară, directoarea Gimnaziului Pripiceni-Răzeşi, semnează declaraţia în numele întregului colectiv – 15 cadre didactice şi 12 lucrători auxiliari.

După mediatizare am urmărit reacţia rezinenilor la această ştire. Nu am văzut opinii pozitive. Toţi internauţii care s-au expus în grupurile pe care le-am accesat califică activitatea respectivilor şi a ex-conducerii raionului Rezina doar în termini negativi, venind şi cu acuzaţii grave, unul dintre cele mai neutre mesaje fiind „Cu asta i-au semnat sfârșitul…”

Ce va fi – vom trăi şi vom vedea. Eu la altceva vreau să mă refer. Semnatarii declaraţiei îşi motivează decizia prin „dorinţa şi scopul de a pune umărul la dezvoltarea localităţilor, la creşterea nivelului de trai, la apropierea ţării de Uniunea Europeană pentru un viitor prosper şi sigur al R.Moldova”. Şi mai departe: „În anii precedenţi, alături de echipa energică a PDM, am reuşit să facem multe fapte bune, într-un ritm dinamic, care a adus schimbări pozitive în viaţa oamenilor şi a ţării…”

Bine-bine stimaţilor, dar ce aţi făcut voi, democraţii din raionul Rezina, pentru dezvoltarea localităţilor voastre, creşterea nivelului de trai al populaţiei în ultimii opt ani cât aţi fost la guvernare? Câte întreprinderi noi, prospere au apărut graţie vouă în industrie, complexul agroindustrial, sfera serviciilor în această perioadă? Câtă lume din localităţile raionului plecată peste hotare a revenit acasă şi cu susţinerea voastră au iniţiat afaceri prospere, generând noi locuri de muncă atractive şi venituri suplimentare în bugetul public? Câte investiţii aţi adus nemijlocit voi în comunităţile respective şi care este impactul acestor investiţii? (Staţia de epurare din Rezina, schimbarea uşilor şi ferestrelor la o parte din şcoli, construcţia Complexului sportiv din Rezina, construcţia havuzului din faţa clădirii Primăriei Rezina, a apeductelor din Sârcova, Saharna Nouă, Cuizăuca, drumului spre Saharna Nouă, dezvoltarea turismului rural şi alte „iniţiative” cu care atât de mult s-au lăudat în aceşti ani factorii de decizie din administraţia raionului puteţi să le treceţi cu vederea).

Cu cât a sporit nivelul de trai al locuitorilor raionului Rezina sub conducerea voastră? Vă oferim posibilitatea şi spaţiul necesar de ziar, domnilor democraţi, să confirmaţi cu exemple concrete aceste afirmaţii.

Şi mai curioasă este declaraţia voastră despre apropierea raionului Rezina de Uniunea Europeană. În anii ’90 ai secolului trecut administraţia oraşului şi raionului Rezina iniţiase nişte relaţii frumoase cu or. Piteşti, România, care au durat până când la putere au venit comuniştii.

Ulterior s-a încercat o înfrăţire cu or. Gura Humorului din judeţul Suceava. Conducerea raionului, însoţită de o parte din activiştii-democraţi, într-un timp trepădau des încolo. Dar şi de această dată toate relaţiile s-au redus la procurarea de către demnitarii noştri a unei pensiuni turistice acolo.

Majoritatea raioanelor din republică au relaţii active de colaborare economică şi culturală cu zeci de localităţi din ţările UE, în parteneriat cu care realizează mulţime de proiecte reciproc avantajoase. Raionul Rezina, localităţile noastre nu au nici un acord de înfrăţire sau colaborare activă cu comunităţi din alte ţări. (Despre proiectele finanţate de Guvernul României privind reparaţiile grădiniţelor nu puteţi vorbi, voi n-aveţi nicio atribuţie la acestea).

Un primar democrat din echipa Eleonorei Craur, pe când aceasta avea calitatea de vicepreşedintă a PDM, îşi exprima astfel fidelitatea faţă de formaţiune: „Eu pentru acest partid viaţa îmi dau”. Acum ambii, alături de majoritatea colegilor lor, cu o uşurinţă de invidiat au dat cu piciorul în Partidul Democrat.

Asta pentru că „s-au terminat banii, s-a terminat şi iubirea şi se scutură trandafirii…?”, vorba unui internaut din Rezina.

 

P.S.: Cei șase deputați care au părăsit Partidul Democrat și au format grupul parlamentar „Pro-Moldova”, în frunte cu Andrian Candu, ar fi plătiți cu 5 000 de euro pe lună de tandemul Plahotniuc – Șor. Declarația a fost făcută de ex-premierul Pavel Filip, actual lider al PDM.

După cum relatează ziarulnaţional.md, acesta se declară convins că Plahotniuc nu s-a retras din politică, așa cum a promis vara trecută: „Chiar dacă Plahotniuc a declarat că părăsește partidul și Parlamentul, vedem că nu s-a retras cu totul. Eu cred că e cert pentru toată lumea că acești colegi nu acționează pe cont propriu, dar sunt cumva influențați din afară. Și eu cred că e vorba de tandemul Plahotniuc – Șor”.

Pavel Filip bănuiește care ar fi scopul acestei mișcări. În primul rând – pentru a distruge PD, dar și de a negocia unele chestiuni cu socialiștii.

„Nu cred că scopul lor este de a construi un partid politic, așa cum spun. Este cert că ei sunt orientați pentru a distruge PD, astfel ca să devină și ei parte a ecuației de negocieri pentru putere. Să-și negocieze, probabil, problemele pe care le au. Pentru mine este cert acest lucru și rugămintea e să nu se ascundă după pretexte false”, a conchis Filip.

Anterior, liderul grupului parlamentar „Pro-Moldova”, Andrian Candu, a infirmat că s-ar fi întâlnit în Israel cu Ilan Șor. De asemenea, acesta a respins acuzațiile potrivit cărora Șor ar finanța proiectul său politic.

 

P.P.S.: Membrii Partidului Democrat (PD) de la Soroca şi cei din raionul Căuşeni  cer deputaţilor Corneliu Padnevici şi Grigore Repeşciuc, aleşi din partea PDM şi care au părăsit recent fracțiunea parlamentară a democraților alături de alți cinci colegi, să-și depună mandatul, pentru că aceştia nu i-ar mai reprezenta, se spune într-un comunicat de presă al PD-ului.

Tudor Iaşcenco

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker