E timpul sa fii activScrie știrea ta

Circa 60 000 de persoane beneficiază de proiectele implementate în orașul Rezina cu susținerea Uniunii Europene

Echipa care a însoţit-o pe directoarea adjunctă PNUD pentru Europa și CSI Agi Veres a vizitat Școala de șah din Rezina, frecventată de aproape 100 de copii.

 Rezina, oraș situat pe malul Nistrului foarte aproape de Râbnița, este una din principalele localități-partenere ale Programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.

Datorită vecinătății celor două orașe, mulți muncitori din Râbnița locuiesc în Rezina, în timp ce jumătate din medicii spitalului din Rezina stau de cealaltă parte a Nistrului. De asemenea, multe familii stabilite pe un mal au rude pe malul opus al râului.

Astfel, Rezina a beneficiat pe parcursul ultimilor ani de mai multe proiecte de renovare a infrastructurii sociale. Secția de Boli infecțioase, precum și Secția Chirurgie și Reanimare ale spitalului din Rezina au fost renovate cu susținerea financiară a Uniunii Europene. Medica-șefă a spitalului, Nina Postu, afirmă că după aceste intervenții, numărul persoanelor care se adresează după ajutor în cele două subdiviziuni ale instituției a crescut cu până la 20% și constituie acum câte 1000 de oameni pe an.

„Măsurile de consolidare a încrederii promovate de Uniunea Europeană și Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) se axează pe promovarea infrastructurii sociale și consolidarea conexiunilor între oameni. Ca parte a acestui sprijin, la Spitalul Rezina au fost renovate Secția Boli contagioase și Secția Chirurgie, în ambele orașe au fost reparate și au primit asistență tehnică școlile de șah, iar pe podul care leagă cele două maluri, pentru prima dată din 1993, a fost instalat iluminatul public. Suntem bucuroși să menționăm că toate acestea sunt bine întreținute și sunt de folos oamenilor”, a spus Agi Veres, directoare adjunctă PNUD pentru Europa și CSI, aflată vineri, 21 februarie, într-o vizită în regiune.

Un alt proiect important a vizat Școala de șah din Rezina, frecventată de aproape 100 de copii. Instituția a fost reparată în 2016 și dotată cu tot echipamentul necesar. Concomitent, a fost renovat un club de șah din Râbnița, iar în 2018 s-a desfășurat un turneu între cele două școli.

Sistemul de iluminat de pe podul peste Nistru, care leagă Rezina și Râbnița, a fost reparat la sfârșitul anului trecut. Becurile, cu 500% mai eficiente din punct de vedere energetic decât cele sovietice, s-au aprins pentru prima dată după 26 de ani. Acum locuitorii celor două orașe pot călători în siguranță dintr-o parte în alta a râului chiar și noaptea.

„Programul Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii” asigură condiții mai bune de trai deja de 10 ani. Vizita de azi la Rezina este o bună oportunitate de a arăta cum acest program european pe termen lung a dezvoltat cooperarea și interacțiunea între cele două maluri ale râului Nistru. El a îmbunătățit semnificativ și concret viața de zi cu zi a cetățenilor”, a afirmat Marco Gemmer, șeful Secției Operațiuni a Delegației UE în Republica Moldova.

Uniunea Europeană a alocat pentru toate aceste proiecte, de care beneficiază circa 60 000 de persoane, aproape jumătate de milion de euro (428 000 euro).

„Suntem recunoscători Uniunii Europene şi PNUD pentru contribuția valoroasă adusă la îmbunătățirea vieții locuitorilor din Republica Moldova şi în special a celor aflați în perimetrul Zonei de Securitate, precum şi pentru aportul productiv la promovarea măsurilor de consolidare a încrederii între populația de pe ambele maluri ale râului Nistru”, susține Alin Gvidiani, șeful Biroului politici de reintegrare a Guvernului Republicii Moldova.

Directoarea adjunctă PNUD pentru Europa și CSI Agi Veres s-a aflat în Republica Moldova într-o vizită de două zile. Ea s-a întâlnit cu reprezentanții Guvernului, partenerilor de dezvoltare, societății civile, precum și cu echipa de țară ONU, participând totodată la lansarea Raportului de Dezvoltare Umană pentru 2019.

Artur Gorghencea

 

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker