E timpul sa fii activScrie știrea ta

Vrem să avem şi noi gaze naturale. Ce trebuie să facem?

Satul Trifeşti din raionul Rezina intră în categoria localităţilor conectate la magistrala de gaze naturale. Dar au acces la acest tip de combustibil doar vreo 20 de gospodării. De mai mult timp majoritatea trăitorilor din mahalaua noastră bat la diferite uşi cu rugămintea să fie extinse reţelele de gaze naturale şi în partea respectivă a satului şi să se facă asta prin intermediul programului investiţional al SA “Moldovagaz”, cum s-a procedat în alte localităţi.

Mihai Sparionoapte, pensionar, s. Trifeşti

Redacţia săptămânalului CUVÂNTUL s-a interesat cum ar putea fi soluţionată această problemă şi iată ce am aflat.

 Conform Hotărârii Guvernului nr. 715 din 16 iunie 2008, procedura de gazificare internă a localităților este următoarea:

Etapa 1. Construcția gazoductelor interrurale până la hotarul localităților (responsabil Ministerul Economiei și Infrastructurii, după caz Autoritățile administrației publice locale).

Etapa 2. Elaborarea planurilor-grafice şi documentației de proiect-deviz a rețelelor de gaze din interiorul localităților (responsabile Autoritățile administrației publice locale).

Etapa 3. Colectarea cererilor, în cazul în care 50 la sută din potențialii consumatori şi-au exprimat dorința de a fi conectați la rețea, aflată la etapa proiectării sau construcției (responsabile Autoritățile administrației publice locale).

Etapa 4. Adresarea scrisă a Autorităților administrației publice locale către Operatorul sistemului de distribuție cu solicitarea de a include în planurile investiționale gazificarea străzii, cartierului sau localității respective.

Etapa 5. Aprobarea și coordonarea Programelor investiționale de către organele de conducere ale SA „Moldovagaz” și ANRE.

Etapa 6. Potențialii consumatori achită titularilor de licențe pentru distribuția gazelor naturale tariful pentru serviciile de organizare a accesului la rețeaua de distribuție a gazelor (2970 lei), aprobat conform Hotărârii ANRE nr. 294 din 15.07.2008.

Etapa 7. Titularii de licențe pentru distribuția gazelor naturale efectuează toate lucrările legate de organizarea accesului potențialilor consumatori la rețelele de gaze şi construcția lor până la hotarul teritoriului pe care se află locul de consum al potențialului consumator, suportă cheltuielile pentru procurarea contorului de gaze şi instalarea acestuia.

 

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker