Politic

Ion Chicu despre Maia Sandu : „Dumneaiei nu vine cu idei și propuneri, cum nu a venit nici în cele 5 luni în care a guvernat”

Premierul Ion Chicu declară că banii externi, care au ajuns în Republica Moldova în 2019, au fost oferiți pentru condiționalitățile realizate între 2015 și 2018. Șeful Executivului afirmă că acuzațiile aduse de fosta prim-ministră, Maia Sandu reprezintă „declarații politice”, ce nu corespund adevărului,mentioneaza sursa.

„Doamna Sandu se etalează ca un politician, iar politica, din păcate, presupune și multă minciună. Dumneaiei nu vine cu idei și propuneri, cum nu a venit nici în cele 5 luni în care a guvernat. Dacă se invocă majorarea tarifului la transportul interurban, fără un audit, cum declară domna, păi vă spun că este auditul efectuat de către ministrul Economiei din Guvernul dumneaiei, care a ieșit și a spus că tariful trebuie majorat. Că la una dintre ședințe, Maia Sandu a spus că da trebuie majorate tarifele, dar politic nu putem face, asta e altceva”, a spus Ion Chicu la emisiunea Puterea a Patra, de la N4.

Premierul s-a referit și la declarația liderei PAS despre faptul că actualul Guvern este „izolat internațional”.

„Ce izolare avem noi? Avem acord cu FMI, comunicăm cu toată lumea, a fost Comisia Europeană la noi. Dacă unii colegi de-ai dumneaiei de partid eruopean transmit diferite mesaje de susținere în scopuri electorale, asta e ok, e politică. Eu mă întâlnesc cu ambasadorii, că se așteaptă rezultate pe investigațiile furtului miliardului, asta nu o face Guvernul, ci Procuratura și Procuratura lucrează în acest sens”, a spus Chicu.

Șeful cabinetului de miniștri a comentat și acuzația fostei prim-ministre despre faptul că nu au mai fost alocate următoarele două tranșe de susținere macro-financiară de către Uniunea Europeană, pe motiv că acest „Guvern nu este credibil și nu realizează reforme”.

„În perioada aceasta de 5 luni ale Guvernului Sandu, de la UE au venit în jur de 70 de milioane de euro, exclusiv pe condiționalitățile îndeplinite între 2015 și 2018. Nu e nicio condiționalitate, pentru care s-au primit bani în 2019, îndeplinită de Guvernului Sandu. Este meritul Republicii Moldova”, a afirmat prim-ministrul.

Pitrivit oficialului, a doua tranșă de asistență macro-financiară, ce urma să vină, potrivit Maiei Sandu, încă în luna decembrie, la fel, presupune „mai multe condiționalități”.

„Când a plecat Guvernul Sandu, mai rămăseseră două condiționalități importante nerealizate – Legea achizițiilor publice pentru utilități și Legea contracarării spălării banilor. Pe 14 noiembrie, lucrul pe aceste două legi nici nu era început, așa.. discuții doar la televizor. Cum putea să vină tranșa în decembrie, dacă legile nu erau? Noi le-am elaborat, le-am aprobat în Guvern și sunt acum în Parlament. Formal, noi vom îndeplini aceste condiționalități în luna martie. Dacă vor veni acești bani, urmază să vedem, pentru că acolo sunt și niște generalități, cum ar fi statul de drept, asigurarea democrației, asigurarea drepturilor omului. Din noiembrie și până acum situația în aceste domenii nu a degradat și nu a fost nicio involuție”, a mai spus Ion Chicu.

Potrivit lui, asistența externă a reprezentat, în 2019, circa 2,4% din totalul cheltuielilor bugetare.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker