Evenimente

Creditul promis de Rusia, de jumătate de miliard de dolari, va fi acordat în tranșe, pentru o perioadă de 10 ani, iar rata dobânzii va fi de până la 2%, a declarat premierul Ion Chicu

Creditul promis de Rusia, de jumătate de miliard de dolari, va fi acordat în tranșe, pentru o perioadă de 10 ani, iar rata dobânzii va fi de până la 2%, a declarat premierul Ion Chicu într-un interviu la emisiunea „Puterea a patra”, de la postrul de televiziune N4.

Rușii vor deschide o linie de creditare de 500 de milioane de dolari. Noi vom lua în tranșe acești bani, în funție de capacitatea noastră de valorificare. Pentru anul 2020 noi am estimat că avem nevoie de 200 de milioane de dolari. Acum, partea rusească, ca să ne ofere acești bani, trebuie să facă rectificări la bugetul lor. Mașinăria acolo este un pic mai greoaie decât la noi. Această rectificare va fi realizată în primele două săptămâni a lunii martie”,a declarat oficialul.

Potrivit lui Ion Chicu, Moldova va primi prima tranșă din creditul rusesc la sfârșitul lunii martie. „Eu cred că noi acești bani îi primim exact atunci când ne trebuie – la sfârșit de luna martie. Până atunci nu ne trebuiesc”.

Premierul a mai adăugat că săptămâna viitoare va fi punctul final de negocieri, semnarea finală a acordului, care urmează mai departe să fie prezentat în parlament, ratificat și după aceea, statul RM poate primi banii.

„Totul va fi transparent.”

Termenul în care Republica Moldova va trebui să ramburseze creditul de 500 de milioane de dolari este de 10 ani. Rata dobânzii încă nu este stabilită, însă potrivit premierului, aceasta va fi de până la 2%.

Chicu a precizat că banii vor fi direcționați exclusiv în infrastructură.

Chiar dacă negocierile încă nu au luat sfârșit, președintele Igor Dodon deja a partajat unii bani pentru reparația mai multor drumuri din țară. „Au fost anunțate 12 licitații, pentru 784 de km de drum în valoare 2,3 miliarde de lei. Acestea sunt drumurile care vor fi finanțate din creditul, pe care îl negociem acum de la Federația Rusă.”

Amintim că în urma vizitei sale la Moscova, care a avut loc în luna noiembrie, 2019, premierul Ion Chicu a declarat că Republica Moldova va primi un credit de 500 de milioane de dolari. Tot atunci, premierul a promis că va „transforma țara în șantier”.

Sursa: unimedia.info

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker