Social

Expert : „Prețul gazului de la Gazprom include toate cheltuielile de transportare, partea rea este că ieftinirea prețului la gaze o simțim cu întârziere de 9 luni”

Expertul Sergiu Tofilat susține că pe termen mediu și lung ar fi bine să procurăm gaz acolo unde este mai ieftin iar ANRE trebuie să respecte regulile și să ajusteze la timp tarifele.

Sursa foto: Foto: Nadejda Roscovanu

În contextul propunerii directorului „Operatorului sistemului de transportare a gazelor” din Ucraina, Sergiy Makogon, care sugerează că Moldova poate să achiziționeze gaze naturale din UE cu 16 la sută mai ieftin, SA „Moldovagaz” anunță că prețul de import al gazelor naturale de la SAP „Gazprom” este mai mic decât cel care ar fi trebuit să fie potrivit evoluțiilor burselor internaționale.

„SA „Moldovagaz” urmărește zilnic evoluțiile burselor internaționale. Astfel, în ianuarie și februarie 2020, cotațiile pentru gazele naturale au ajuns la 135 dolari SUA și, respectiv, 115 dolari SUA pentru 1000 m3. La hotarul Republicii Moldova, luînd în calcul cheltuielile de transport, prețul de achiziție ar fi ajuns la 203 și, respectiv, 182 dolari SUA pentru 1000 m3. În prezent, prețul de import al gazelor naturale de la SAP ”Gazprom” este de 174 dolari SUA pentru 1000 m3. Consider incorectă comparația prețurilor de la hub-uri cu prețurile determinate pe baza indexării petrolului, pentru că sunt produse complet diferite”, a menționat președintele Consiliului de Administrare al Moldovagaz, Vadim Ceban.

„Partea bună este că prețul gazului de la Gazprom include toate cheltuielile de transportare, partea rea este că ieftinirea prețului la gaze o simțim cu întârziere de 9 luni”

Experutl Sergiu Tofilat de la Watchdog.MD a declarat pentru jurnal.md că prețul oferit de Gazprom se revizuiește la fiecare 3 luni, se calculează în baza prețului la petrol și gaze pe piața UE pentru 9 luni precedente.

„Partea bună este că prețul include toate cheltuielile de transportare a gazului până la hotar cu Moldova. Partea rea este că ieftinirea prețului la gaze o simțim cu întârziere de 9 luni. Dacă trecem la importuri directe din UE, pe lângă prețul gazului vom plăti și transportarea. Vara gazul ar putea fi mai ieftin decât la Gazprom, dar iarna – dimpotrivă, poate fi mai scump. Respectiv ANRE va trebui să ajusteze la timp tarifele, iar aici avem probleme mari. Pe termen mediu și lung desigur că ar fi bine să procurăm acolo unde este mai ieftin. Dar traderii europeni nu vor accepta să acumulăm datorii, respectiv ANRE trebuie să respecte regulile și să ajusteze la timp tarifele”, menționează Tofilat.

Expertul mai menționează că mai există și alte aspecte legate de cheltuielile incluse în tarif de către Moldovagaz.

„Trebuie făcută claritate în privința cheltuielor Moldovagaz, incluse în tarif, unele componente sunt exagerate (cheltuieli cu salariile, pierderile de gaz în rețele, amortizarea activelor). Fără asta nu vom avea niciodată tarife corecte și echitabile. Guvernul trebuie să elaboreze un mecanism clar de compensații pentru consumatorii vulnerabili. Atunci nu vor mai exista nemulțumiri la revizuirea tarifelor”, punctează Sergiu Tofilat.

Sursa: jurnal.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker