Evenimente

Republica Moldova ar putea cumpăra gaze naturale din UE cu 16% mai ieftine decât de la Gazprom

Datorită scăderii prețurilor la gaze în hub-urile europene, Republica Moldova ar putea cumpăra gaze naturale din UE cu 16% mai ieftine decât de la Gazprom, folosindu-se de infrastructura de transportare a gazelor a Ucrainei, transmite Epravda.

Oferta publică a fost făcută de către Seghei Makogon, directorul „Operatorului sistemului de transportare a gazelor” din Ucraina.

Makogon scrie că semnarea unor acorduri inter-operaționalitate la frontireă, la sfârșitul lunii decembrie, în locul contractului de tranzit din 2009, ar permite statelor vecine să folosească infrastructura Ucrainei pentru a achiziționa gaze din UE.

„Diminuarea prețurilor la gaze în hub-urile europene a avut drept consecință micșorarea prețurilor în Ucraina. Ultimele licitații la Bursa ucraineană energetică s-au încheiat cu diminuarea prețului sub 4.000 de hrivne cu TVA. De exemplu, R. Moldova cumpără gaze de la Gazprom cu 174 de dolari. Dacă ar lua gaze din UE cu livrare prin Ucraina, prețul acestora la intrarea în Republica Moldova va fi de 146 de dolari. Va fi o economie de aproximativ 28 de dolari sau minus 16%. Nu știu dacă Republica Moldova va putea/dori să înceapă livrările din UE, dar argumente pentru a începe tratativele sunt”, scrie Makogon.

La sfârșitul lunii decembrie 2019, Operatorul sistemul de transportare a gazelor din Ucraina, „Moldovatransgaz” și SA „Moldovagaz” au semnat un acord tehnic inter-operațional de colaborare în conformitate cu normele europene ce a intrat în vigoare din 1 ianuarie 2020.

De partea cealaltă, „Naftogaz” și „Gazprom” au semnat pe 30 decembrie un nou contract de tranzit a gazelor pe cinci ani și s-au înțeles despre încetarea proceselor judiciare.

Sursa: deschide.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker