Evenimente

Judecătorii reacționează la declarațiile prim-ministrului Ion Chicu, făcute în cadrul dosarului „S.A. Gemeni”.

Judecătorii reacționează la declarațiile prim-ministrului Ion Chicu, făcute în contextul condamnării Republicii Moldova la CEDO în cazul examinării, de instanțele naționale, a dosarului „S.A. Gemeni”. Asociația Judecătorilor din Moldova a plasat, pe pagina sa de facebook, un comunicat de presă, în care îi face din deget șefului Cabinetului de miniștri., Aceștia spun că „discreditarea judecătorilor” va avea consecințe dăunătoare actului de justiție.

Misiunea instanțelor judecătorești în general și a fiecărui judecător în parte este de a înfăptui justiția. Realizarea acestei misiuni nu poate fi concepută decât în condiții de independență și autogestiune a puterii judecătorești în conformitate cu prevederile Constituției. Cât de nefastă nu ar fi condamnarea Republicii Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, procedurile de executare a Hotărârilor acesteia se valorifică în condiții prevăzute de Lege. Similar, acțiunile în regres, au o reglementare specială, care presupun identificarea factorilor ce au determinat violarea constatată de către Curtea Europeană pentru Drepturile Omului și un mecanism distinct de restabilire, prin inițierea procedurilor în fața instanțelor judecătorești competente”, se arată în textul publicat de AJM.

Magistrații invocă faptul că reducerea cu 70 de milioane de lei a fondului care urma să fie alocat sistemului judecătoresc, dar și denigrarea judecătorilor, va aduce consecințe deloc benefice sistemului.

În acest context, retorica aplicată dar și intenția declarată de Guvern în a reduce bugetul sistemului judiciar, prin culpabilizarea și discreditarea judecătorilor, sunt în dauna justiției, îi diminuează autoritatea, iar în consecință repercutează negativ calitatea actului de înfăptuire a justiției și a echității, a căror beneficiari sunt toți cetățenii”, mai spune Asociația.

Astfel, Asociația Judecătorilor din Moldova a cerut Guvernului să adopte o retorică echilibrată, pentru „identificarea unor soluții juste și în acord cu principiile fundamentale ale statului de drept”.

Acum câteva zile, în debutul ședinței Executivului, premierul Ion Chicu a declarat că Guvernul va achita 70 de milioane de lei din fondul care urma să fie alocat sistemului judecătoresc pentru anul 2020 în cazul „Gemenii”. În aceeași zi, acesta i-a cerut procurorului general, Alexandru Stoianoglo, să ia măsuri cu judecătorii responsabili de acest dosar. Se întâmplă după ce Republica Moldova a mai pierdut un caz la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), fiind obligată să achite, în termen de trei luni, până pe 18 mai, despăgubiri de 1,5 milioane de euro în dosarul S.A. „Gemeni”. Verdictul a fost emis la 14 ani de când a fost depusă cererea la Curte.

Sursa: deschide.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close