E timpul sa fii activScrie știrea ta

Controale de ochii lumii, fără efecte concrete

CUVÂNTUL din 26 aprilie 2019 informa cititorii despre denaturările semnificative stabilite de Curtea de Conturi a Moldovei în activitatea Consiliului Raional Rezina în a. 2018 şi reflectate în raportul de audit al colaboratorilor Curţii.

Era vorba de mijloace fixe valoarea cărora fusese diminuată cu 32,8 milioane de lei; terenuri subevaluate cu suma de 211,9 milioane de lei; conturi extrabilanțiere diminuate în sumă totală de 203,5 mi-lioane de lei; cheltuieli majorate cu 21,7 milioane de lei, raportarea reparațiilor privind eficientizarea energetică la majorarea valorii clădirilor proprietate a Administraţiei publice locale de nivelul I în sumă de 17,5 milioane de lei și transmiterea lor cu întârziere de trei ani la balanţa primăriilor, din ce cauză proprietarii n-au calculat uzura construcţiilor respective pe perioada dată; majorarea volumului lucrărilor executate și cantității materialelor folosite la curățirea drumurilor comparativ cu indicatorii normativi, ceea ce a dus la raportarea unor cheltuieli neregulamentare în sumă de 246,6 mii de lei; încheierea unui contract prin negocieri directe pentru deszăpezirea căilor de acces spre instituțiile de stat la 18 aprilie 2018 (!?), după trei luni de la executarea lucrărilor în sumă 261,9 mii de lei şi multe altele.

Într-un interviu acordat săptămânalului CUVÂNTUL în iunie 2019, Marian Lupu, preşedintele Curţii de Conturi menţiona despre rezultatele auditului dat şi urmările acestuia: „Curtea de Conturi a emis Hotărârea nr.23 din 17 aprilie 2019 cu privire la auditul rapoartelor financiare ale raionului Rezina încheiate la 31 decembrie 2018, prin care au fost înaintate recomandări şi cerinţe pentru a fi remediate deficienţele constatate”.

Solicitată recent să informeze prin intermediul săptămânalului CUVÂNTUL opinia publică despre măsurile întreprinse în scopul remedierii deficienţelor depistate în cadrul auditului şi impactul acestora, tragerea la răspundere a vinovaţilor, Curtea de Conturi ne-a relatat că la materialele auditului au reacţionat doar Agenţia pentru Supraveghere Tehnică (AST) şi Serviciul Fiscal de Stat (SFS). Din răspunsul oferit Curţii de AST, bazat, după cum am înţeles, în totalitate pe informaţiile şi actele perfectate de colaboratorii Consiliului Raional Rezina, reiese că proiectul privind schimbarea uşilor şi ferestrelor în școlile din raionul Rezina în valoare de 18,08 milioane lei a fost elaborat şi realizat de Consiliul Raional Rezina absolut legal. Controlorii AST, ca de altfel şi colaboratorii Procuraturii Rezina, n-au clarificat (sau nici n-au dorit să clarifice) mulţimea de bănuieli bazate pe probe concrete mediatizate în anchetele reportericeşti publicate în săptămânalul CUVÂNTUL, pe site-ul cuvintul.md şi portalul anticoruptie.md, că proiectul dat reprezintă o fraudă financiară de proporţii pentru că: a fost expus la licitaţie fără să fie examinat şi aprobat de Consiliul Raional; de gestionarea lui s-a ocupat Aparatul preşedintelui raionului şi nu administraţiile şcolilor şi nici Direcţia Generală Învăţământ, Tineret şi Sport, stăpânii acestor instituţii şi care au statut de agenţi economici independenţi; mai multe procese-verbale de primire-predare a lucrărilor ar fi fictive pentru că la şcolile respective lucrări de sute de mii de lei de fapt nu au fost executate; lucrările vizate figurează în două contracte de achiziţii încheiate în ani diferiţi şi cu sume diferite; în ansamblu pe raion există două acte de primire-predare a lucrărilor respective în care sumele la mai multe şcoli sunt diferite; solicitată să comenteze aceste suspiciuni, preşedinta raionului E.Graur a răspuns că informaţiile despre acest proiect ar fi secrete (!?) etc.

În ordonanţa de neîncepere a urmăririi penale pe acest subiect, emisă de un procuror de la Procuratura Rezina, de exemplu, se menţionează că „la şcoala din Tarasova au fost schimbate uşile şi ferestrele”. Da, au fost schimbate în anul 2011, în baza unui proiect finanţat de Fondul de Investiţii Sociale din Moldova. Dar potrivit actelor Consiliului Raional Rezina, în anii 2015-2017 la această şcoala Consiliul Raional ar mai fi cheltuit câteva sute de mii de lei pentru a schimba, încă de două ori, uşile şi ferestrele, lucru infirmat de Primăria Solonceni şi angajaţii şcolii.

Vasile Gobjilă, în prezent secretar al Consiliului Raional Rezina, iar în perioada aprilie-noiembrie 2019 – preşedinte al raionului, ne-a informat că, Consiliul Raional a luat act de raportul Curţii de Conturi şi a elaborat un plan de măsuri privind înlăturarea încălcărilor depistate. Deşi este vorba de încălcări serioase ale legislaţiei, majoritatea măsurilor prevăd organizarea de şedinţe cu primarii, contabilii, alţi factori de decizie din structurile APL privind îndeplinirea obligaţiunilor de serviciu, instruiri în anumite domenii, efectuarea diferitor controale şi verificări a proceselor-verbale de recepţie a unor lucrări etc. O analiză chiar superficială a acestui plan îţi lasă impresia ca ai în faţă o formalitate şi că după acest audit situaţia în activitatea APL din raionul Rezina puţin se va schimba. Doar două exemple: Secţia Construcţii a Consiliului Raional urmează să verifice procesele-verbale de recepţie a lucrărilor de deszăpezire executate de către Întreprinderea Municipală „Servicii Comunal-Locative Rezina” iarna trecută şi achitate de către Consiliu cu aprobarea colaboratorilor Secţiei respective (!?). Iar alt punct prevede „determinarea posibilităţii de a achita datoria de 2 milioane 800 mii de lei faţă de agentul economic care a efectuat lucrările de schimbare a uşilor şi ferestrelor la clădirile instituţiilor de învăţământ din raion. Adică în loc să analizeze bănuielile probate de jurnalişti cu acte şi mărturii concrete că în proiectul dat au fost comise fraude de milioane de lei publici, a nominaliza şi a trage la răspundere vinovaţii, Consiliul caută posibilităţi să muşamalizeze cazul şi să facă în continuare hatârul autorilor fraudei.

Tudor Iaşcenco

 

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker