Politic

Noul director al Serviciului național de informații din Statele Unite, Richard Grenell, ar fi fost plătit de Plahotniuc

Noul director al Serviciului național de informații din Statele Unite, Richard Grenell, recent numit în funcție de președintele american Donald Trump, i-ar fi acordat consultanță fostului șef al PD, Vladimir Plahotniuc. Platforma de investigații ProPublica din SUA scrie că Grenell nu a făcut public faptul că a încasat bani din partea lui Plahotniuc.

Sursa foto: jurnal.md

Potrivit sursei citate, Richard Grenell a tăinuit plățile pentru activitatea de advocacy făcută pentru Plahotniuc. „Noul șef de la Informații obișnuia să facă lucrări de consultanță în numele unui oligarh din Europa de Est, care acum este fugar și a fost recent interzis să intre în SUA sub sancțiuni anticorupție impuse luna trecută de Departamentul de Stat”, notează ProPublica.

Portalul face referire la faptul că în 2016 Grenell a scris câteva articole în apărarea lui Plahotnic, dar nu a făcut public faptul că a fost plătit pentru asta, după cum rezultă din documente și mărturii. Grenell nu s-ar fi înregistrat nici în Foreign Agents Registration Act (FARA), care obligă cetățenii americani care lucrează pentru politicieni străini să raporteze acest lucru.

Anterior, și Jurnal.md a scris despre faptul că Richard Grenell a fost criticat pentru sprijinul său acordat oligarhului Vladimir Plahotniuc. „De ce Ambasadorul SUA în Germania a apărat un traficant de persoane?” – a fost titlul unui articol publicat de Observer.com și semnat de John Schindler, expert american în probleme de securitate, fost analist la NSA (National Security Agency).

Articolul se referea la relația dubioasă dintre oligarhul Vladimir Plahotniuc și Richard Grenell după ce acesta și-a arătat interesul față de Plahotniuc în august și octombrie 2016, publicând patru articole în care a ridicat în slăvi „curajoasa Republică Moldova care se opunea influenței ilegale a Rusiei”.

„Dacă ambasadorul Grenell l-a apărat pe Plahotniuc pentru bani, cetățenii americani merită să știe cât de mult și de la cine”, a comentat John Schindler în articolul său.

Avocatul Craig Engle, citat de ProPublica drept cel care a răspuns în numele lui Richard Grenell, a refuzat să spună ce implică activitatea de consultanță plătită a lui Grenell, dar a spus că acesta nu trebuie să se înregistreze în cadrul FARA „pentru că nu lucra în direcția unei puteri străine”. „Ric nu a fost plătit pentru a scrie aceste articole. De fapt, el a scris sute de articole pentru a-și exprima propriile păreri”, a spus acesta.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker