Uncategorized

Iacob Cazacu-Istrati a mai înscris o filă în istoria baştinii

Dl Iacob Cazacu-Istrati din Vadul-Leca, localitate în componenţa comunei Căzăneşti din raionul Teleneşti, de ceva timp stabilit cu familia în Canada, a mai scos de sub tipar o lucrare – „Carte de vizită a comunei Căzăneşti pe Răut”. Din dragostea pentru pământul natal şi oamenii lui, din respect pentru istoria adevărată, din preaplinul firii sale neobosite. Şi încă ceva: dintr-un imbold nobil şi un activism civic mai rar întâlnit, autorul a comportat şi toate cheltuielile pentru apariţia cărţii.

Nobilă şi valoroasă această trudă a dlui Iacob Cazacu-Istrati de a cerceta şi lăsa pentru urmaşi aceste pagini scrise despre baştină, în care să încapă istorie veche, mai nouă şi contemporană, cei mai valoroşi oameni, amintirile, monumentele, în care sufletul autorului să se împletească armonios şi strâns cu destinele consătenilor. Dar şi extrem de dificilă (truda) or, a încerca să manevrezi nepărtinitor printre regimurile care s-au pe-rindat pe aceste meleaguri atâtea veacuri este un lucru aproape imposibil, mai ales când vine vorba de soarta şi faptele consătenilor tăi şi de idealurile tale, pe care le crezi nobile, sfinte. Căci nu sunt vremurile sub om, zice cronicarul, ci bietul om sub vremi. Dificilă şi prin faptul că nu vei aminti pe cineva la fel de valoros ca sutele de consăteni care au fost nominalizaţi ori apar în numeroasele fotografii care fac din această cărţulie color un adevărat album. Că nu vei fi cunoscând vreun merit deosebit al cuiva. Că vei descoperi pe urmă şi alte poze şi vei regreta că nu se regăsesc în această carte. Mai mult: s-a şi întâmplat!  Pentru că activismul unei persoane trezeşte dorinţa de acţiune şi altora, iar internetul favorizează contactele – o doamnă din România, citind informaţia pe Facebook, a răscolit „în cutia cu fotografii a bunicilor” săi şi vine cu destăinuiri, pe care le veţi citi într-un număr viitor al CUVÂNTUL-ui, iar alte persoane vin cu amintirile lor. 

Fiecare segment isto-ric în dezvoltarea satului este oglindit prin destinul şi soarta oamenilor, din această perspectivă lucrarea prezentând un colosal interes ca sursă şi în studierea istoriei locale.

Aceste file din istoria satelor Căzăneşti şi Vadul-Leca vor servi, se prea poate, drept punct de pornire pentru alte studii, mai aprofundate. Ori lucrarea va avea în viitor o reeditare poate din partea unui sau unor alţi sufletişti şi patrioţi ai baştinii lor, fiind completată şi cu alte file de istorie, cu multe alte nume, cifre, fapte. Important este că ea a adunat între coper-te, ca într-o virtuală casă mare, trăitorii acestei vetre strămoşeşti, sute de nume, familii care pot spune că îşi au locul lor în aceste pagini.  Dar această carte, apărută într-o haină tipografică aleasă, cu siguranţă va ocupa un loc de cinste în bibliotecile comunale, în multe familii, în viitorul muzeu al satului Vadul-Leca, despre care am citit că se preconizează a fi înfiinţat. Îşi vor ocupa locul şi duzina de alte plachete semnate şi antologii în care şi-a publicat versurile (multe dintre care sunt dedicate baştinii) dl Iacob Cazacu-Istrati, poet, ziarist-publicist, istoric, comentator, participant la diferite manifestări cu caracter cultural-literar, social și istoric, membru al Sfatului Ţării-2; membru al Uniunii  Ziariştilor Profesionişti din România; membru al Uniunii Scriitorilor de Limbă Română; vicepreședinte al Organizației Internaționale a Românilor Wordldwide Romanian Forum – Forumul Românilor de Pretutindeni şi director al Consiliului Mondial Român din Canada.    

Monografia conţine şi un capitol numit „Potenţialul uman”, în care sunt incluse personalităţi ale ştiinţei şi culturii moldoveneşti născute la Căzăneşti şi Vadul-Leca. Prin lucrarea sa, plăsmuită cu multă dragoste şi pietate faţă de înaintaşi, dar şi prin acti-vismul civic, patriotismul fervent şi, nu în ultimul rând, activitatea pe care a desfăşurat-o pe parcursul vieţii în calitate de cadru medical, apoi cadru didactic, dl Iacob Cazacu-Istrati  merită un loc de cinste în această listă.

„Acest scurt ghid este un semn al dragostei de pământul natal, respectului pentru istoria baştinii noastre, oamenii harnici și blajini care au trăit şi care trăiesc aici, care au purtat şi care poartă în inima și sufletul lor amintiri, durere, dragoste, fericire, mândrie de neam și mult, mult dor, care au păstrat şi care perpetuă prin secole datinile şi obiceiurile, evenimentele istorice şi legendele. Fie că îşi duc viaţa la vatră, fie că-i poartă destinul departe de baştină, ei vor purta pururi în suflet dragostea pentru Patria noastră, cea Mare – România, şi cea Mică – satele Căzăneşti şi Vadul-Leca, pentru rădăcini, respectul pentru valorile nepieritoare şi vor reprezenta cu dragoste şi cu cinste Ţara noastră oriunde s-ar afla în lume, îşi vor îndruma urmaşii că ei, chiar născuţi şi crescuţi pe alte meridiane, sunt români de la Dumnezeu, au rădăcini pe malul Răutului”, scrie autorul în prefaţa cărţii. 

 Elena Roman

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker