Politic

Autoritățile din Orhei vor să organizeze un referendum pentru construcția unei piețe noi

Autoritățile din Orhei au revenit la intenţia de a organiza un referendum local legat de piața comercială. O decizie în acest sens a fost aprobată la ședința extraordinară a Consiliului Municipal Orhei din 11 august c. Proiectul de decizie a fost introdus pe ordinea de zi suplimentar de către președintele fracțiunii majoritare, Pavel Verejanu, relatează radioorhei.info.

 

Documentul prevede inițierea referendumului în care orheienii să fie întrebați dacă sunt de acord să fie construită o piaţă nouă. În hotărâre lipsește întrebarea care va fi supusă referendumului, iar în timpul discuțiilor s-a vorbit din nou despre strămutarea din centrul oraşului a pieței existente.

Primarul Ilan Șor a declarat că piața va fi transferată într-un alt loc, în apropiere, dar asta se va întâmpla doar după consultarea orheienilor. La întrebarea consilierului liberal Ion  Codreanu despre  ce se va întâmpla cu terenul din centrul orașului, unde este amplasată actuala piață, Șor a răspuns că acolo s-ar putea să fie construit un obiectiv de menire socială.

În Nota informativă la proiectul în cauză se menționează că peste 15 zile Consiliul Municipal va reveni la această chestiune și va aproba o decizie cu data desfășurării referendumului.

Radioorhei.info aminteşte că și anul trecut autoritățile locale au adoptat o decizie în care se prevedea organizarea unui referendum local privind strămutarea pieței comerciale. Planul edililor orheieni nu a fost însă realizat, deoarece Comisia Electorală Centrală a semnalat nereguli legate de această intenție. 

Solicitat de reporterul CUVÂNTUL-ui să comenteze decizia dată, consilierul Ion Codreanu a spus:

„Dacă ne referim la piața de produse agroalimentare, apoi ea este vândută deja agenților economici care și-au construit aici magazine, cafenele, buticuri. Eu, de exemplu, arendez un spațiu de câțiva metri pătrați  unde vând tehnică de uz casnic, spațiu care a fost deja vândut unui agent economic. Acesta ne spune în permanență să părăsim spațiul respectiv. Suntem în proces de judecată cu acest proprietar. Nu știm ce va fi în cazul altor sectoare din teritoriul actualei pieţe unde în magazine, buticuri private se vând mărfuri industriale.  Unitatea comercială, situată în spațiile fostului magazin universal central, pretinde la terenul aferent și în prezent se află în proces de judecată cu proprietarii gheretelor aflate în zona respectivă. Așa că multă lume care își câștigă o bucată de pâine aici, presată din toate părțile, posibil că ar fi de acord ca piața să fie dislocată în alt loc, în speranţa că astel îşi vor soluţiona problemele de moment. Chiar dacă nu ştiu ce surprize se ascund după intenţia primarului. Șor nu a dorit să dea amănunte în cadrul şedinţei privitor la faptul ce anume intenționează să facă pe terenul actualei piețe? Eu nu cred că pe actuala majoritate de guvernare a oraşului, membrii căreia locuiesc în Chişinău, tare o doare capul de viitorul oraşului nostru, problemele orheienilor.

La rândul său, Mihai Tihon, consilier municipal PPEM, a declarat:

„Sunt pentru strămutarea pieței, care demult creează mare discomfort orășenilor, dar și oaspeților urbei. E strâmt deja, nu sunt spații pentru parcarea automobilelor,  locuri pentru vânzare. Această idee se vehiculează de mai mulţi ani la Orhei. Primarul Șor propune ca piața să fie mutată pe șes, vizavi de gara auto, unde ar putea ocupa o suprafață de 5 ori mai mare faţă de cea actuală”.

În imagine: Noua piaţă se preconizează să fie amplasată pe şes, vizavi de gara auto. Sursa foto: Panoramio.

 

Reporter „C” 

Cu un clic în partea de sus dreapta a acestei pagini intră pe pagina de facebook a CUVÂNTUL-ui şi spune-ţi opinia, pune întrebări, dialoghează, distribuie să vadă şi prietenii tăi.

                           

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close